latinica  ћирилица
20/02/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

Mandić: Montirani politički proces

Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je saslušan u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore zbog sumnje da je sa kolegom Milanom Kneževićem dio organizovane kriminalne grupe, negirao je optužbe, ističući da je ovo montirani politički proces koji vodi glavni specijalni tužilac, s ciljem slabljenja opozicije.

Mandić i Knežević su osumnjičeni da su na dan izbora, 16. oktobra prošle godine, pripremali teroristički napad u Crnoj Gori, nasilan upad u Skupštinu Crne Gore, proglašenje izborne pobjede DF-a i hapšenje tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

- Morao sam čovjeka da upozorim da se nalazi na klizavom terenu, da je došao u proces dokazivanja lažnog državnog udara. Na takvom terenu neko može samo da se oklizne, a to neće biti Demokratski front - rekao je Mandić novinarima nakon saslušanja.

On je naveo da će "montirani politički proces koji vodi glavni specijalni tužilac biti razbijen na paramparčad zato što niko iz DF-a nije imao nikakve zle namjere 16. oktobra naveče".

- Mi smo upravo na mitinzima govorili da se ljudi neće okupljati ispred Skupštine dok se ne prebroji svaki listić - kaže Mandić.

On tvrdi da je Katniću rekao da želi da vidi kako će specijalni tužilac da dokaže njihovu krivicu i povezanost sa osumnjičenima.

Mandić je ocijenio da je odlukom Skupštine Crne Gore da njemu i Kneževiću ukine imunitet prekršen zakon.

- Јedva čekamo da se sve ovo završi, ali moramo da izbjegnemo dinamite u temeljima ovog procesa. A to je pravno neutemeljena odluka da se ukine imunitet meni i Kneževiću. I onda može da se desi da se pri kraju postupka, kada bude trebalo da se donese presuda, neko sjeti da baš u tom slučaju skidanjem imuniteta nije ispoštovan Ustav i zakon i da se obori čitav naš slučaj, što mi ne želimo - dodao je Mandić.

On će ponovo biti saslušan 3. marta, a u međuvremenu će se, kako kaže, žaliti Ustavnom sudu.

Mandić je negirao povezanost sa ruskim državljanima osumnjičenim za pripremanje terorističkog napada.

Izvor: SRNA