latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:14 | Autor: RTRS

Veliki protesti u Bjelorusiji zbog "zakona protiv društvenih parazita"

Protest protiv poreza na odrasle koji nisu stalno zaposleni proširio se iz bjeloruske prestonice Minska na druge gradove u zemlji.
Protesti u Minsku (Foto: Twitter) -
Protesti u Minsku (Foto: Twitter)

Na ulice Gomela, drugog po veličini grada u Bjelorusiji, izašlo je oko 2.000 ljudi, dok stotine građana maršira manjim gradovima.

Bjelorusi su se pobunili protiv novog zakona čiji je cilj sprečavanje socijalne zavisnosti, u javnosti poznat kao "zakon protiv društvenih parazita".

Zakon zahtijeva od onih koji su radili manje od 183 dana godišnje da plate 250 dolara odštete za izgubljene poreze, što je iznos koji predstavlja pola prosječne bjeloruske plate.

Bjelorusija je u recesiji od 2015. godine zbog pada cena nafte i ekonomskih problema u susjednoj Rusiji, iz koje mnogi Bjelorusi šalju novac svojim porodicama.

Nekoliko hiljada ljudi na Oktobarskom trgu u centru Minska prije nekoliko dana predvodili su vodeći bjeloruski opozicionari Nikolaj Statkevič, Vladimir Nekljajev i Pavel Severinec. Osim pripadnika opozicije, na trgu su primijećeni i anarhisti sa transparentima protiv Lukašenkovog ''Ukaza o društvenim parazitima''.

Na mitingu su se uzvikivale poznate parole: ''Živi Bjelorusija'', ''Cvjetaj Bjelorusijo'', ''Stop ukazu broj tri'', itd.

Prema planu mitinga, demonstranti će iznijeti svoje zahtjeve, usvojiti rezoluciju opozicije i predati je bjeloruskoj vladi i predsjedniku Lukašenku.

Nekoliko opozicionih partija se nije priključilo protestima, a novi ''Marš onih koji nisu paraziti'' će se održati 15. marta.

Što se tiče prisustva milicije, oni su skoro neprimjetni na ovim protestima, nema ih u velikom broju, ne vidi se prisustvo specijalnih jedinica, kao i na svakom opozicionom mitingu do sada. Bjeloruska milicija čak ne nost štitove i šljemove.

Izvor: Agencije