latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:06 | Autor: RTRS

Rover: Više pažnje posvetiti očuvanju nacionalnih jezika

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover kaže da nacionalne zajednice vlastima na nivou BiH pokušavaju nametnuti pitanje poboljšanja stanja očuvanja nacionalnih jezika, jer ono trenutno nije na zadovoljavajućem nivou.
Franjo Rover - Foto: RTRS
Franjo RoverFoto: RTRS

Rover je, povodom obilježavanja 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao Srni da se pitanju očuvanja nacionalnih jezika u Republici Srpskoj pridaje više pažnje nego što je to slučaj u Federaciji BiH /FBiH/.

"U Republici Srpskoj ima pomaka, ali još ne onoliko koliko bismo mi željeli. Ipak, imamo i pozitivnih primjera u nekoliko škola u kojima nacionalne manjine izučavaju maternji jezik", naveo je on.

Kao primjer pozitivne prakse, Rover je naveo dvije škole sa područja prnjavorske opštine, gdje će se sutra održati javni čas i prezentacija učenja manjinskih i drugih jezika.

"U Osnovnoj školi `Petar Kočić` u Šibovskoj već četrdesetak godina izučava se italijanski jezik, dok se u Osnovnoj školi `Branko Ćopić` u Prnjavoru uči ukrajinski jezik. U ovim školama opremljeni su i kabineti za izučavanje stranih jezika", naveo je Rover.

U Prnjavoru će sutra Savez nacionalnih manjina opštine Prnjavor u saradnji sa republičkim Savezom nacionalnih manjina biti domaćin konferencije pod nazivom "Značaj učenja maternjeg jezika u segmentu očuvanja kulturnog identiteta".

Na konferenciju, koju je u okviru projekta "Zaštita i promocija upotrebe jezika nacionalnih manjina" podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, očekuje se dolazak predstavnika ovog ministarstva, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, lokalne vlasti, udruženja nacionalnih manjina iz više gradova u Republici Srpskoj i FBiH, međunarodnih organizacija, Eufora, Oebsa i OHR-a.

Izvor: Srna