latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:06 ⇒ 21/02/2017 | 08:12 | Autor: RTRS

Vanredna sjednica Predsjedništva BiH o legitimnosti revizije u četvrtak (VIDEO)

Nakon što su juče u Banjaluci lideri stranaka vladajuće koalicije zatražili sjednicu Narodne skupštine zbog vanustavnog djelovanja Bakira Izetbegovića, u Sarajevu danas o istoj temi sastanak predsjednika stranaka Saveza za promjene, predstavnika Srpske u institucijama BiH i srpskog člana Predsjedništva.

Mladen Ivanić za četvrtak će zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva, a ako i nakon toga bude podnesen zahtjev za reviziju presude protiv Srbije - BiH više neće imati parlamentarnu većinu.

Ivanić je konačno odlučio da sazove vanrednu sjednicu Predsjedništva i istjera stvari na čistac u vezi sa najavljenom revizijom presude MSP u Hagu po tužbi BiH protiv SiCG a Bakir Izetbegović je dobio ono što je tražio, duboku ustavnu i političku krizu u zemlji.

- Na mojim kolegama je hoće li doći ili ne a osnovno i jedino pitanje tj tačka dnevnog reda da li je BiH za to da se pokrene revizija presude ili ne, istakao je Ivanić.

Lideri SDS-a,PDP-a i NDP-a zatražili su da se najavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prolongira do okončanja vanredne sjednice Predsjedništva. Ako i tada Bakir Izetbegović ostane na poziciji da na nezakonit i nelegalan način podnese zahtjev za reviziju presude, biće isključivi krivac za raspad parlamentarne većine na nivou BiH.

- Tog monmenta moraju da znaju svi u BiH da vlast koju kreiramo se nalazi u tehničkom manadatu to znači da nema parlamentarne većine, istaiče Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno i da će bošnjački član Predsjedništva BiH biti isključivi krivac za novonastalu krizu.

Iako oprezni da se kako kažu ustavna kriza sa Baščaršije ne prelije a Republika Srpska optuži za njeno produbljivanje srpski predstavnici u zajedničkim institucijama spremili su krivične prijave protiv inicijatora revizije presude

Srpski predstavnici u bh institucijama smatraju da je priča o reviziji završena presudom iz 2007. Više ih brine zaobilažanje institucija i pravljenje paralelizma što se vidjelo na primjeru bh ambasadorke u Hagu koja je ignorisala instrukcije ministra Igora Crnatka a poslušala stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

BiH danas u nikad čudnijoj situaciji, najjače je udaraju oni koji se najviše kunu u nju, Bošnjaci a njene institucije i ustav brane Srbi. Da je obrnuta situacija ne bi dugo čekali na osude visokog predstavnika. Teško je očekivati da će Bakir Izetbegović ustuknuti zato Republika Srpska mora imati jedinstven i jasan odgovor.