latinica  ћирилица
20/02/2017 |  14:33 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Novi udar desničara na SNV i nedjeljnik Novosti

Klub zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno podržava redakciju nedjeljnika srpske nacionalne manjine "Novosti", u kome pišu neki od najpoznatijih hrvatskih novinara.
Nedeljnik Novosti - Foto: ilustracija
Nedeljnik NovostiFoto: ilustracija

Klub odbacuje tvrdnje desničarskog Udruženja "U ime porodice", koje je optužilo "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće /SNV/, da ne radi u skladu sa uslovima dodjele budžetskog novca, te da u svojim tekstovima "širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu".

Zbog toga, ovo udruženje, traži da SNV vrati 3,2 miliona kuna, koje još nisu raspoređene, te da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od tri godine.

Udruženje "U ime porodice" podnijelo je i prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv Milorada Pupovca, tvrdeći da je kao saborski poslanik i predsjednik SNV-a bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo finansijska sredstva i u tijelu koje ih je primilo.

Osim toga, Udruženje optužuje Pupovca da je u sukobu interesa kao član Savjeta za nacionalne manjine i kao član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Novosti" i SNV su odbacili optužbe Udruženja "U ime porodice" da šire mržnju prema hrvatskom narodu, odgovorivši da svojim sadržajima kritički progovaraju o vlasti i svima koji su na pozicijama moći, te tako štite osnovne ustavne vrijednosti.

Izvor: SRNA