latinica  ћирилица
20/02/2017 |  15:17 ⇒ 15:26 | Autor: RTRS

Bosić: Ustavna kriza prijeti da bude još dublja

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić upozorio je danas u Sarajevu da ustavna kriza, koju je izazvao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahtjevom za reviziju presude protiv Srbije, prijeti da bude sve dublja.
Mladen Bosić - Foto: SRNA
Mladen BosićFoto: SRNA

- Zbog toga, mi želimo da zaštitimo dejtonsku BiH od opasnosti dugoročne političke nestabilnosti - rekao je Bosić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH.

Neki bi, upozorava on, izgleda da izazovu čak i fizičke sukobe, zbog čega pozivam sve relevente faktore u BiH na razum i poštivanje Ustava i zakona BiH, kao i politički rad u okviru institucija BiH.

- Izetbegović je svojim ponašanjem uzdrmao Ustav BiH. Smatram da se do rješenja ustavne krize može i mora doći jedino donošenjem odluka u institucijama i u skladu sa Ustavom Bih i Dejtonskim sporazumom - rekao je Bosić.

Na pitanje da li će se poslanici iz Republike Srpske odazvati na sjednicu Predstavničog doma PS, zakazanu za 7. mart, on je odgovorio da će to zavisiti od razvoja događaja, odnosno od toga da li će se steći demokratski uslovi za održavanje te sjednice.

Bosić je dodao da SDA izazivanjem vještačkih kriza već nekoliko godina koči evropski put i evropsku perspektivu BiH.

- Mi ne prihvatamo politiku konflikata, koju pokušavaju da nametnu Izetbegović i SDA. Neka građani sada dobro razmisle koje kriv za sve ovo što se trenutno dešava u BiH - poručio je Bosić.

Izvor: SRNA