latinica  ћирилица
20/02/2017 |  15:41 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Revizija presude je privatna i bez šanse da bude razmatrana

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je revizija presude po tužbi protiv Srbije, koju je najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nelegitimna, privatna, bez institucionalnog utemeljenja, bez saglasnosti u okviru BiH i bez šanse da bude razmatrana.
Željka Cvijanović. predsjednica Vlade RS - Foto: RTRS
Željka Cvijanović. predsjednica Vlade RSFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da ne vidi nikakvu legitimnost, niti da su na bilo koji način stvorene formalne pretpostavke da se ide u tom pravcu.

Ona je navela da Izetbegović vrlo svjesno ide ka tome da izazove krizu i ugrozi stabilnost, što potvrđuje činjenica da je i sam javno rekao da će revizija izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH i regionu.

Cvijanovićeva je dodala da Vlada Srpske nema pravih mehanizama kojima bi se odgovorilo na takve namjere, osim da se ukrste politička koplja i da se kaže da sve ima svoju cijenu, pa i takvo ponašanje.

Naglasila je da je revizije presude još jedna u nizu političkih provokacija Bakira Izetbegovića i političkog Sarajeva.

- I ranije smo imali provokacije iz Sarajeva u vidu popisa stanovništva. Dignete svoj glas, ukažete na određene nepravilnosti i ljudi tjeraju po svom. Imali smo i obrušavanje na Dan Republike, ali i na mehanizam koordinacije koji je dogovoren i kojem neko ne da da profunkcioniše, jer će se vidjeti i kantoni i entiteti, a ne samo nivo BiH - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se Vlada u ovom trenutku ne bavi tim pitanjem, ali ukoliko Narodna skupština Republike Srpske procijeni da treba da se bavi, ona će uraditi sve što bude njeno zaduženje.

Izvor: SRNA