latinica  ћирилица
20/02/2017 |  17:04 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Fajon: Srpskoj listi omogućiti rad na izradi statuta ZSO

Dijalog Beograda i Prištine se mora nastaviti kako bi se očuvala bezbjednost i stabilnost, a svaka politizacija problema dovela bi do dodatnih tenzija, a ne rješenja, saglasili su se poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić.
Tanja Fajon - Foto: RTRS
Tanja FajonFoto: RTRS

Fajon je u razgovoru sa Simićem izrazila nadu da će se uskoro predstavnicima Srpske liste i upravljačkom timu omogućiti nesmetan rad na izradi statuta Zajednica srpskih opština.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Srpske liste, pozvala političke predstavnike Srba da aktivno učestvuju u radu kosovske skupštine i vlade, kako bi oživeli institucionalni život koji bez srpskih političkih predstavnika nema političku i institucionalnu cirkulaciju.

Simić je istakao da je Srpska snažno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i procesu nastavka pregovora između delegacija Beograda i Prištine, ali i da je veomo važno da se što prije nastavi tehnički dijalog preko koga su delegacije u prethodnom periodu pronalazile rješenja za ključne probleme srpske zajednice koja živi na Kosovu.

On je naglasio da su u Briselu već odavno definisana sva ovlašćenja i oblasti kojima će se ZSO u budućnosti baviti i da je implementacija sporazuma o njenom uspostavljanju jedina mogućnost za očuvanje i prosperitet srpskog naroda.

Simić je izrazio nadu i uvjerenje da Priština najiskrenije želi da omogući srpskom narodu uspostavljanje Zajednice i da očekuje jasnu percepciju Albanaca da realizacija sporazuma ne treba da bude dio problema već dio rješenja.

Izvor: RTS/Tanjug