latinica  ћирилица
20/02/2017 |  18:17 | Autor: RTRS

Krim predložio Ukrajini da zakupi Mjesec

Plan za predaju Krima u zakup Rusiji je neodrživ, sa istim uspjehom može da se predloži da se zakupi Mjesec ili imovina susjeda, izjavio je vicepremijer Vlade Krima Georgij Muradov.
Pogled na Zemlju sa Mjeseca - Foto: ilustracija
Pogled na Zemlju sa MjesecaFoto: ilustracija

Ranije je ukrajinski poslanik Andrej Artemenko rekao da je za administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa pripremio plan za ukidanje sankcija Rusiji.

Među stavkama plana je održavanje referenduma u Ukrajini o mogućnosti predavanja Krima u zakup Rusiji na 30-50 godina, nakon čega bi na poluostrvu morao da se održi još jedan referendum, koji će odrediti njegovu konačnu pripadnost.

"U istoriji je bilo mnogo raznih smiješnih prijedloga, uključujući i one koji su opisani u književnosti i zabilježeni kao istorijske činjenice. Neki su pokušali da daju u zakup ili prodaju imovinu svog susjeda, drugi su prikupljali novac za popravku neuspjeha. Sa istim takvim uspjehom možete da ponudite u zakup Mjesec. Sve su to beskorisni i nepouzdani prijedlozi“, rekao je Muradov.

On je naveo da je prisajedinjenje Krima Rusiji pravno opravdano sa međunarodne pravne tačke gledišta.

"U okolnostima u kojima je republika bila u životnoj opasnosti od etničkog čišćenja i rata, koja je proizilazila od nacionalističkih vlasti koje su došle nakon državnog udara u Kijevu, narod Krima se zaštitio od uništenja“, rekao je zamjenik premijera.

Krim je ponovo postao ruski region poslije referenduma koji je održan nakon prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovnika poluostrva.

Izvor: Sputnjik