latinica  ћирилица
20/02/2017 |  18:21 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Preminuo ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin umro je danas u Njujorku u 64. godini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministarstvo inostranih poslova Rusije sa dubokim žaljenjem saopštava da je danas u Njujorku iznenada preminuo Vitalij Čurkin. Istaknuti ruski diplomata je u svojoj 65. godini preminuo dok je obavljao svoj posao. Izražavamo porodici i bliskima iskreno saučešće", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Vitalij Čurkin počeo je diplomatsku karijeru kao direktor Odjeljenja za informisanje u Ministarstvu spoljnih poslova Sovjetskog Saveza i Rusije od 1990. do 1992. godine.

On je bio ambasador pri UN od 2006. godine, a prije toga je bio ambasador bez portfelja u MIP Ruske Federacije od 2003. do 2006. godine.

Obavljao je funkciju ruskog ambasadora u Kanadi od 1994. do 1998. godine i bio je zamjenik ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik predsjednika Ruske Federacije u pregovorima o bivšoj Јugoslaviji od 1992. do 1994. godine.

Čurkin je stekao doktorat iz istorije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Za sada nije saopšteno više detalja o njegovoj smrti u Njujorku. Čurkin je preminuo samo dan prije svog 65. rođendana.

Generalna skupština UN održaće sjednicu posvećenu Čurkinu

Generalna skupština UN održaće neformalnu sjednicu posvećenu preminulom ambasadoru Rusije Vitaliju Čurkinu, saopštio je predsjednik Skupštine Piter Tomson.

On je rekao da će sazvati sjednicu tokom perioda žalosti i poslije konslutovanja sa ruskom misijom pri UN.

Tomson je prethodno napisao na Tviteru da su Rusija i UN "izgubili istinskog sina i velikog međunarodnog intelektualca".

U sjedištu UN je održana je minuta ćutanja posvećena preminulom ruskom diplomati.

Izvor: Sputnjik