latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:23 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Stručnjaci poručuju: Povrijeđen je Ustav BiH, narušena pravna sigurnost (VIDEO)

Revizija presude protiv Srbije je nelegitimna, bez šanse da bude razmatrana, ocijenila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Stručnjaci za međunarodno i domaće pravo poručuju - povrijeđen je Ustav BiH, narušena pravna sigurnost i poslana poruka da Predsjedništvo BiH ne postoji.

Nema legitimnosti, niti su stvorene formalne pretpostavke da se ide u pravcu revizije presude po tužbi protiv Srbije, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Smatra da Bakir Izetbegović vrlo svjesno ide ka tome da izazove krizu i ugrozi stabilnost, što je i javno potvrdio rekavši da će revizija izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH i regionu.

- I ranije smo imali provokacije iz Sarajeva u vidu popisa stanovništva. Dignete svoj glas, ukažete na određene nepravilnosti i ljudi tjeraju po svom. Imali smo i obrušavanje na Dan Republike, ali i na mehanizam koordinacije koji je dogovoren i kojem neko ne da da profunkcioniše, jer će se vidjeti i kantoni i entiteti, a ne samo nivo BiH, ističe premijerka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH je kolektivni šef države i samo zajedničkom odlukom može ovlastiti agenta, diplomatskog predstavnika sa sjedištem u Hagu ili neko treće lice da podnese zahtjev za tužbu ili reviziju u ime neke države - sve ovo jasno je precizirano članom 38 pravila Međunarodnog suda pravde poručuju pravni stručnjaci.

- Ako nema takve odluke, kolektivnog organa naprosto ne postoji ovlašćenje za podnošenje ove tužbe, kaže Milan Blagojević, profesor.

Јasno je da Izetbegović krši Ustav BiH, kaže struka. Dospije li zahtjev za reviziju tužbe u Muđunarodni sud u Hagu, smatraju da neće biti razmatran, jer ne postoje novi dokazi zbog kojih bi bila započeta ponovna procedura. Podsjećaju da je Sakib Softić prestao biti zastupnik u ovom predmetu još 2007 godine i da je njegov mandat istekao.

- Јedna standardna praksa je da bi se podnio vandredni pravni lijek potrebno je imati novo imenovanje g-dina Softića da je on predstavnik BiH za podnošenje i poduzimanje te pravne radnje, on to nema prema tome tu držim da je došlo do povrede procedura i da je zaobiđeno Predsjedništvo što predstavlja i povredu Ustava BiH, ističe Krstan Simić,  pravni ekspert

 Reagovanje međunarodnih institucija sporo ili nikakvo, reklo bi se bar kada treba zaštiti interese srpskog naroda u BiH. Dok pravni eksperti jasno objašnjavaju da je Softiću još 2007 godine istekao mandat, što se lako može provjeriti u ugovoru, OHR ponavlja stavove bošnjačkog Sarajeva -kažu postoji nesuglasice u pogledu mandata agenta kojeg je Predsjedništvo 2002. godine imenovalo.

"Budući da Predsjedništvo BiH u vezi s tim nije donijelo novu odluku, sada je na Međunarodnom sudu pravde da ocijeni da li BiH može pokrenuti proces revizije.I dalje smo zabrinuti zbog eventualnih političkih posljedica i negativnih reagovanja koje mogu proizaći iz zahtjeva za reviziju", saopštavaju iz OHR-a.

Cijena koju bi Izetbegović mogao da plati jeste gubitak političke fotelje, smatraju stručnjaci. Sumnjaju da je prikupio neke nove dokaze, a procesa podnošenja, razmatranja zahtjeva i pokretanja postupka trajaće oko četiri godine. Pitaju - ko će platiti vođenje postupka, otkud Bakiru novac, kada je jasno da nema podrušku Institucija BiH. Da li je već obezbijedio islamske donatore na isti način kako je to radio i za vrijeme rata kada je putovao po zemljama Bliskog istoga i pričao o navodnom genocidu u Srebrenici -i prije nego što se zločin dogodio.