latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:33 ⇒ 21/02/2017 | 07:28 | Autor: RTRS

Nikolić-Vučić: Usaglašene mjere o reviziji; u srijedu sa predstavnicima Srpske (VIDEO)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić usaglasili su večeras mjere, koje će preduzeti Srbija u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, koju je najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić - Foto: RTS
Aleksandar Vučić, Tomislav NikolićFoto: RTS

Nakon jučerašnjeg stava vladajuće koalicije u Srpskoj o potrebi hitnog održavanja sastanka sa rukovodstvom Srbije, Aleksanadar Vučić iz Beograda je potvrdio da će sastanak biti održan najkasnije do srijede. Sa rukovodstvom Srbije trebalo bi da okupi predstavnike vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Važno je da se sa predstavnicima iz Srpske trezveno i hladne glave o svemu razgovara, bez obzira na tešku poziciju i situaciju – poručio je premijer Vučić.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Miloradom Dodikom, sad ću da razgovaram sa Mladenom Ivanićem. Mislim da ću, najkasnije u srijedu, sve da ih vidim na okupu, i one Srbe iz Banjaluke i one iz Sarajeva sa svima želim da razgovaram da čujem šta je njihovo mišljenje - kaže Vučić.

Na hitnost održavanja sastanka predstavnika Srpske sa rukovodstvom Srbije sinoć je ukazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Da svi zajedno iskažemo očekivanja sa rukovodstvom Srbije u Beogradu kako bi razgovarali o položaju koji je adekvatan i koji odražava naše viđenje provođenja Dejtona i Republike Srpske u ovome - poručio je Dodik

Vučić je poručio da je očigledno da predstoje prilično turbulentna politička vremena u regionu, za koje Srbija nije odgovorna, niti je to bilo čime izazvala. Kaže da je revizija presude nešto što predstavlja tešku i drugačiju situaciju za Srbiju. Uloženo je mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti i to će Srbija nastaviti da čini – poručio je Vučić.

- Ovo govori koliko sam bio u pravu kada sam insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka, zato što je očigledno da smo svi mi negde naučili šta je to što vole da čuju Evropljani, šta Amerikanci i Rusi, ali nismo razgovarali dovoljno između sebe. Nismo ušli u cipele onog drugog i nismo pokušali da shvatimo njihove muke i probleme - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da cijeli ovaj proces udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumijevanja, a da je mnogo energije i truda uloženo po tom pitanju.