latinica  ћирилица
20/02/2017 |  19:38 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Otvorena "Studentska zima 2017"

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović otvorila je večeras na Јahorini manifestaciju "Studentska zima 2017" čiji je osnovni cilj promovisanje zdravog života, druženje i podsticanje razvoja rekreativnog sporta među studentima.
Јahorina - "Studentska zima 2017" - Davidović - Foto: SRNA
Јahorina - "Studentska zima 2017" - DavidovićFoto: SRNA

Davidovićeva je rekla da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržalo "Studentsku zimu" i ove godine sa 10.000 KM, ističući da je ova manifestacija od velike važnosti jer studenti iz cijele Republike Srpske dolaze na Јahorinu, sklapaju poznanstva i uče da skijaju.

"Ministarstvu su ovakvi projekti važni jer na taj način studenti mogu vidjeti da imaju podršku države i da sutra, kada završe školovanje, ne odu u inostranstvo, već budu motor razvoja Srpske", naglasila je Davidovićeva.

Predsjednik Ferijalnog saveza Republike Srpske Dubravko Suvara istakao je da je kroz ovaj projekat za 15 godina prošlo na hiljade studenata iz dva javna univerziteta Republike Srpske, ali i studenata koji studiraju na privatnim fakultetima.

"Kada smo pokrenuli `Studentsku zimu` osnovni zadatak nam je bio da se kroz druženje i sport smanji jaz između studenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, jer smo tada imali veoma malu mobilnost i velike predrasude jednih prema drugima", istakao je Suvara.

On je dodao da je, zahvaljujući podršci Ministarstva porodice, omladine i sporta, i ove godine cijena za studente niža, a da je za one iz socijalne kategorije boravak na Јahorini besplatan.

Pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević izjavila je da se u sklopu "Studentske zime" organizuje i konferencija "Mladi za mobilnost", na kojoj je predstavljena Regionalna kancelarija za saradnju mladih, koja je osnovana potpisivanjem međuvladinih sporazuma u Parizu prošle godine, a za cilj ima unapređenje mobilnosti mladih i pomirenje u regionu.

Potpisnice ovog sporazuma su BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija, a planirani godišnji budžet iznosi dva miliona evra.

U sklopu manifestacije "Studentska zima" na Јahorini će ove godine od 19. do 24. februara boraviti više od 200 studenata.

Izvor: SRNA