latinica  ћирилица
20/02/2017 |  22:31 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

ASPEKT: Revizija neprihvatljiva i dovodi BiH u duboku krizu (VIDEO)

O reviziji presude Bosne i Hercegovine po tužbi protiv Srbije bilo je riječi i u emisiji Aspekt naše Televizije.
Aspekt - Foto: RTRS
AspektFoto: RTRS

Vlast i opozicija saglasni – revizija je neprihvatljiva i dovodi BiH u duboku krizu. Istovremeno predstavnici bošnjačkih političara smatraju da je revizija opravdana i neophodna.

Zahtjev za reviziju tužbe u potpunosti je neprihvatljiv! Sama revizija manje je važna od derogiranja institucija BiH i to je ključni problem - ocijenio je poslanik NDP-a i PDP u Parlamentarnoj Skupštini BiH Momčilo Novaković koji je rekao da je važno nakon svega pokrenuti i krivične prijave.

Da je revizija neprihvatljiva saglasan je i SNSD-ov poslanik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Milica Marković. Kaže da Srpsku najviše brine Izetbegovićev neprijateljski čin prema Srbiji i srpskom narodu u Bosni i Hercegovini.

Božo Ljubić iz hrvatskog narodnog sabora u BiH smatra da je zahtjev Bakira Izetbegovića kontroverzan sa proceduralno-pravnog ali i političkog konteksta. Svima je jasno da ovaj zahtjev nedvosmisleno komplikuje odnose u BiH ali i regionu kaže Ljubić.

Ramiz Salkić potpredsjednik SDA branio je stavove Bakira Izetbegovića. Bez ikakve sumnje i sa potpunim konsenzusom probošnjačkih političkih partija revizija će biti podnesena i da niko nema pravo da utiče na njeno nepodnošenje, upzorava Salkić. 

Srpski političari zaključili su da čak i ako revizija bude odbijena u Hagu, stvari u BiH više neće biti iste.

U svemu tome, kako ističu, Republika Srpska mora da uzme proaktivnije ulogu u BiH.