latinica  ћирилица
21/02/2017 |  10:27 ⇒ 22:44 | Autor: RTRS

Šarović: Odgođena sjednica nema veze sa revizijom tužbe; Mektić: Ima veze! (VIDEO)

Najava pokretanja revizije presude protiv Srbije i definitivno je BiH gurnula u političku krizu. Nakon Predstavničkog doma, danas nije održana ni uredno najavljena sjednica Savjeta ministara.
Sjednica Savjeta ministara BiH, koja je bila najavljena, nije održana - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiH, koja je bila najavljena, nije održanaFoto: SRNA

Kolegijum je odlučio da održi telefonsku sjednicu, dok je redovna, prolongirana za sljedeću sedmicu. Cijelu konfuziju oko neodržavanja sjednice podgrijale su i različite izjave ministara iz Saveza za promjene, o razlozima neodržavanja sjednice.

Hoće li ili ne biti sjednice – cijelog prijedpodneva vladala je konfuzija po hodnicima ispred sale Savjeta ministara. Iako su pojedini ministri već potvrdili da sjednice biti neće, u Zvizdićevom kabinetu zvanične informacije nisu imali do posljednjeg trenutka. A očigledno ni ministarka odbrane Marina Pendeš, koja se jedina pojavila u zakazano vrijeme.

I dok su snimatelji snimali praznu salu, ministar bezbjednosti Dragan Mektić potvrđivao je novinarima kako srpski ministri neće učestvovati u ovom tijelu dok se ne razriješi pitanje revizije presude.

"Da kažem to je pokušaj, naš pokušaj da to vratimo u institucije sistema", rekao je Mektić.

Istovremeno, ministar spoljne trgovine Mirko Šarović, novinarima kojima nije bio dozvoljen ulaz u zgradu, potvrdio je da redovne sjednice nema i da je održana telefonska o pitanjima u vezi sa definisanim rokovima.

"Zajednički smo se dogovorili gospodin Zvizdić, Bevanda i ja da redovnu sjednicu pomjerimo za sljedeću sedmicu". izjavio je Šarović.

Međutim, novinari su ostali prilično zbunjeni kada je na konkretna pitanja da li to ima veze sa revizijom i nedavnom sličnom situacijom u Predstavničkom domu dao oprečne odgovore.

"Ne, nikakav apsolutno. Ne, ne, mi smo danas govorili samo o dnevnom redu, o hitnim pitanjima i nastavak je u utorak po ovim pitanjima koja su bila na dnevnom redu", naglasio je Šarović.

Da ima veze s revizijom, Šarovića je demantovao i njegov stranački šef Vukota Govedarica. Ističe da je Šarović zatražio prolongiranje sjednice kako je juče i dogovoreno na sastanku srpskih predstavnika koji čine vlast na bh nivou, da se ne bi, ističe, dolijevalo ulje na vatru.

"Dakle, to je razlog, naravno ima svakako sa revizijom, ali iz jednog da kažem posebnog osjećaja za sjednicu Predsjedništva koja napokon treba da se dogodi, to je bio razlog zašto je došlo do prolongiranja sjednice Savjeta ministara", izjavio je Govedarica. 

Oglasio se i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić koji potvrđuje da je Kolegijum odlučio da sjednicu prolongira.

"Ono što želim posebno da podvučem jeste da će Savjet ministara BiH zasigurno biti glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Savjeta ministara zavisi rad brojnih institucija", ističe Zvizdić.

Dok Zvizdićeva poruka upućuje na smirivanje tenzija, očigledno ne dopire do njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića. Ostaje neizvjesno da li će se Savjet ministara sastati sljedećeg utorka, kao i da li će sjednica Predstavničkog doma biti održana 7. marta. Sve zavisi od sjednice Predsjedništva BiH zakazane za dva dana.

Na telefonskoj sjednici Savjet ministara BiH usvojio je danas Akcioni plan za obrazovanje iz ljudskih prava za novinare i medijske profesionalce koji obuhvata zakone i zakonske odredbe kojima se obezbjeđuje sloboda u pristupu informacijama i zaštiti slobode izražavanja i mišljenja.