latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:33 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Đurić i Čepurin: Srbima na KiM što prije omogućiti da formiraju ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom o pripremama za narednu redovnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Tema razgovora bilo je i zajedničko djelovanje u sprečavanju članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju.

Čepurin je ponovio principijelan stav Ruske Federacije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, te istakao spremnost ruske strane da i ubuduće aktivno podržava napore u svrhu zaštite prava i legitimnih interesa Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Đurić je Čepurina informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, a razmotrena je i političko-bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno što hitnije omogućiti da u sadejstvu sa Beogradom formiraju zajednicu srpskih opština, u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu.

Đurić je Čepurinu izrazio saučešće povodom smrti ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina, ocijenivši da su Ruska Federacija i svjetska diplomatija izgubili velikog borca za poštovanje međunarodnog prava i tekovina na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

"Republika Srbija je ambasadoru Čurkinu i Ruskoj Federaciji večno zahvalna na svemu što su učinili za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države, kao i ugleda Srbije i srpskog naroda", rekao je Đurić.

Čepurin je zahvalio Đuriću na saučešću i rekao da se ambasador Čurkin zalagao za poštovanje međunarodnog prava kao temelja međunarodnih odnosa, te da je bio tijesno vezan za Srbiju i uvijek pristupao sa željom da pomogne Srbiji i srpskom narodu.

Izvor: SRNA