latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:40 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Kijev blokirao saopštenje o Čurkinu, Kremlj: Neka im Bog sudi

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da ukrajinsko blokiranje zvaničnog saopštenja Savjeta bezbjednosti UN zbog smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina nije toliko važno kada se pogleda koliki je gubitak ruske diplomatije.
Počast Vitaliju Čurkinu (Foto: Sputnik/ Vitaliy Belouso) -
Počast Vitaliju Čurkinu (Foto: Sputnik/ Vitaliy Belouso)

"Vijest je zaista tragična. Vi znate da je predsjednik Putin juče izrazio saučešće porodici i prijateljima ambasadora Čurkina i čitavom kolektivu Ministarstva spoljnih poslova. To je zaista veliki gubitak. U pozadini ovog gubitka, ponašanje naših ukrajinskih kolega - neka im Bog sudi- tu se nema šta reći", rekao je Peskov.

On je dodao da "to nije ni toliko važno kada se pogleda koliki je gubitak ruske diplomatije", prenio je "Sputnjik".

Ranije je Ukrajina blokirala usvajanje zvanične izjave predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN, posvećene Vitaliju Čurkinu.

"Ukrajina je blokirala usvajanje izjave predsjednika SB UN, posvećene Vitaliju Čurkinu. To je ukrajinska `vlast`. Ništa dobro ne može da uradi, samo svima sve kvari, pa i sebi", napisala je na "Fejsbuku" portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Lavrov: Blokada saopštenja u SB UN o Čurkinu naređenje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio danas da se ambasador Ukrajine u SB UN ne bi sam odlučio da blokira predsjedničko saopštenje posvećeno Vitaliju Čurkinu, što znači da mu je to naređeno, prenosi Tas s.

"Što si tiče odbijanja ukrajinskog predstavnika u UN da podrži usvajanje saopštenja mislim da, imajući u vidu kako je organizovan rad u SB, i skoro da ne sumnjam da se on na tako nešto ne bi odlučio. Znači, naredili su mu “, rekao je Lavrov.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin iznenada je preminuo u Njujorku 20. februara, dan pred 65. rođendan. Na dužnosti stalnog predstavnika se nalazio od 8. aprila 2006. godine.

Izvor: SRNA