latinica  ћирилица
21/02/2017 |  15:34 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Putin posthumno dodijelio Čurkinu Orden za hrabrost

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o posthumnoj dodjeli Ordena za hrabrost šefu ruske misije pri UN Vitaliju Čurkinu, koji je u ponedjeljak iznenada preminuo u Njujorku, javio je "Tas".
Počast Vitaliju Čurkinu (Foto: Sputnik/ Vitaliy Belouso) -
Počast Vitaliju Čurkinu (Foto: Sputnik/ Vitaliy Belouso)

Pres-služba Kremlja navela je da mu se Orden dodjeljuje za "posvećenost, principijelnu nepokolebljivost i visoki profesionalizam koje je iskazao u svojstvu stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama".

Građani polažu ceveće u čast preminulog šefa ruske misije pri UN Vitalija Čurkina
Ranije danas, Putin je uputio saučešće Irini Čurkin, udovici preminulog diplomate, i njegovoj deci Anastaziji i Maksimu.

Prema njegovim riječima, Čurkin je bio jedan od najistaknutijih diplomata koji se "briljantno" nosio sa svojim zadacima.

Njegova prevremena smrt, smatra ruski predsjednik, nenadoknadiv je gubitak za rusku spoljnu politiku.

Čurkin je, naglasio je ruski predsjednik, bio jedan od najistaknutijih diplomata, veliki profesionalac, "čovjek dubokog intelekta i izvanredne energije, osoba velikog šarma i osjećaja za humor, koja je imala veliko poštovanje svojih kolega i imala ogroman autoritet među stranim partnerima".

Putin je dodao da je "teško procijeniti" Čurkinova dostignuća u različitim visoko rangiranim poslovima u Ministarstvu spoljnih poslova i u inostranstvu, ali je svoje mogućnosti "najblistavije" iskazao kada je služio kao ruski ambasador u UN.

Izvor: Tanjug