latinica  ћирилица
21/02/2017 |  21:46 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Nikolić: Zajednički rad sa Vučićem na obnavljanju Srbije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTS da poštuje odluku organa SNS-a o kandidaturi Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.
Tomislav Nikolić - Foto: RTRS
Tomislav NikolićFoto: RTRS

"Sve dok SNS nije donio odluku, ja sam predlagao da se dogovaramo, ali kada je odluka donijeta, shvatio sam da bih mnoge ljude naveo da kažu nešto loše o meni i da mogu da potpuno preokrenem situaciju u korist ljudi za koje ne bih želio da budu na čelu Srbije i u koje nemam povjerenja, rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić je u emisiji "Upitnik" rekao da je SNS organizacija čijim se dijelom smatra.

"Imao sam pred sobom stav da SNS podržava Vučića za predsjednika i taj stav poštujem", rekao je Nikolić.

Dodao je da voli Srbiju i SNS, barem isto koliko i oni koji su glasali na organima SNS-a da Vučić bude kandidat za predsjednika.

"Moj izbor je bio lak, a bilo je zanimljivo i mučno da posmatram kako se pojedinci, odmah nakon što je neko lansirao vijest da bih mogao da se kandidujem, svrstavaju na različite strane. Neki moji prijatelji se odjednom pretvaraju u ljude koji bi Srbiju da zaštite od mene", rekao je Nikolić.

Dodao je da je Srbija veća i od njega i od Vučića i da joj obojica žele dobro. Naveo je da se sa Vučićem dogovorio da nastave zajednički rad na obnavljanju Srbije i na reformama, bez obzira ko je na kojoj funkciji.

"Shvatio sam da je vrijeme da ponovo zajedno izađemo pred Srbiju. Јuče smo dogovorili da zajednički rad na podizanju Srbije sa koljena nastavimo", rekao je Nikolić.

Istakao je da on i Vučić nisu govorili o funkcijama.

"Aleksandar i ja nismo koalicioni partneri, mislim da samo koalicioni partneri razgovaraju o funkcijama, ali kada smo nas dvojica, koji smo jedna ideja u dva čovjeka, šta će nam raspodjela funckija? Nismo mi stvorili koaliciju juče", naveo je Nikolić.

Dodao je da je ponosan na stranku koja ima dvojicu kandidata koji bi mogli da pobjede.

"Јa sam bio ubjeđen da ću da pobedim na predsjedničkim izborima, i ponosan sam na SNS koja ima dvojicu kandidata koji mogu da pobjede. Aleksandar Vučić je izbor stranke i to je potpuno normalno", rekao je Nikolić i dodao da će Vučić imati njegovu podršku.

Naveo je i da će se o ostalim njegovim prijedlozima, koje je ranije izneo, razgovarati.

"Јedino je izvjesno da će Vučić biti predsjednik", rekao je Nikolić.

O Kosmetu i pregovorima sa EU

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Nikolić je podsjetio da je i pred evropskim komesarom Јohanesom Hanom rekao da, kada je riječ o pregovorima sa EU, Srbija neće odmaći ako ne sklopi obavezujući susjedski ugovor sa Kosom i Metohijom, što je po njemu znak da se od Srbije traži priznanje KiM. Ukazao je i na uslov zajedničke spoljne i bezbjednosne politike pre nego što su uslijedile sankcije Rusiji u kojima Srbija nije učestvovala.

Kako je rekao, mnogi su ga u Srbiji demantovali, "ali to je stav sa kojim će uskoro da nas suoče". Naveo je da to nije postao zvaničan stav EU, ali da ga najavljuju parlamenti mnogih zemalja članica.

Prema Nikoliću, najbolja priprema za to je da Srbija otvori i zatvori sva poglavlja.

"Vrijeme radi svoje, mi trenutno nismo u najboljoj poziciji u odnosu na KiM", rekao je Nikolić.

Dodao je da je, poslije nekoliko godina, dvaput bio na pregovorima u Bvriselu i da je shvatio atmosferu gdje se delgacija Prištine nalazi pod pokroviteljstvom EU i da je njima mnogo toga dozvoljeno. Kako je rekao, naš pregovarački tim je u tim uslovima radio dobro.

Kada je reč o situaciji sa vozom koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, Nikolić je rekao da je sa Vučićem odlučio da taj voz ne ide dalje od Raške, ali da su kosovske specijalne jedinice već stigle na administratvni prelaz na kome nisu smjele da budu prema sporazumu.

Kako kaže, to je znak da Srbi nemaju pravu zaštitu i o tome treba razgovarati sa Kforom, Euleksom i Unmikom jer je očigledno da se sporazumi ne poštuju. 

Izvor: RTS