latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:23 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Zahtjev za reviziju neustavan i nezakonit, predstavlja atak na sve Srbe (VIDEO/FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali su danas u Beogradu u vili "Mir" sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićićem.
Pres konferencija delegacija Republike Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Pres konferencija delegacija Republike Srpske i SrbijeFoto: RTRS

Dodik: Izetbegović "ugasio svjetlo" BiH 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je revizija tužbe akt mržnje Bošnjaka prema Srbima.

On je na konferenciji za medije istakao da ova revizija ima dva cilja: prvi je da BiH očekuje da dobije desetine milijarde odštete, a onaj glavni cilj je ukidanje Republike Srpske.

Dodik kaže da je ovim postupkom Bakir Izetbegović zatvorio vrata Bosni i Hercegovini i njenoj perspektivi, te je ugasio svjetlo u BiH.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Srpske je napomenuo da je ovo krah pomirenja u BiH, te da su očuva povjerenje koje je ovim činom ugašeno.

"Mi smo jedinstveni", poručio je Dodik i dodao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić načinio dobar potez kada je preduzeo određene korake o ovom pitanju.

"Ovo je formalni zahtjev protiv Srbije, ali je on uperen protiv kompletnog srpskog naroda", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Međunarodni sud pravde odbiti zahtjev za reviziju, ali ostaje primarni problem, a to je da neko drugi odlučuje u ime BiH.

Nikolić: Neizvjesno kako će se razvijati odnosi u BiH

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je neizvjesno kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH i istakao da će Srbi u BiH uvek imati podršku Srbije.

Nikolić vjeruje da će se oni i češće sastajati u budućnosti, jer su dovedeni u situaciju da moraju da razmišljaju o sudbini BiH, Republike Srpske i što je najgore, kako kaže, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH.

Nikolić je rekao da su Republici Srpskoj i Srbi dočekali da poslije toliko godina jedan član Predsjedništva BiH pokreće reviziju i donosi odluku za koju je nebitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti, već šta mu je bio cilj.

Dodao je da se ne zna kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom poslije takvog poteza, sa kojim se, evidentno, ne slažu ni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema riječi kojim bi opravdala takvu akciju ali ni riječi osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njihovu ili bez njihove saglasnosti.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, isti narod, oni će imati podršku u Republici Srpskoj i u svemu što rade na osnovu Ustava i zakona", rekao je Nikolić.

On je naveo da Srbija neće podržati ničije neustavne i nezakonite mjere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.

Vučić: Odnosi dvije zemlje vraćeni 25 godine unazad 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je ovo veliki korak unazad i i vraćanje odnosa 25 godina unazad. Kako je rekao, narušava se teško izgrađeno povjerenje, a Srbija nije imala nikakvog udjela u odluci da se ponovo govori o tužbi.

"Ne možemo da govorimo o izgradnji velikog povjerenja, već o onome što je vitalni interes Srbije, Republike Srpske, a vjerujem i BiH. Naš posao je da sačuvamo mir, da odgovorimo na njihovu tužbu, pobijedimo, iako tu pravih pobjednika nema. Naše je da tužba ne urodi plodom, kao što će se i dogoditi", rekao je Vučić i naveo da će biti potrebno naći nove mehanizme za uspostavljanje odnosa sa bošnjačkim narodom.

I Nikolić i Vučić su ocijenili da se vidi licemjerje međunarodne zajednice. Vučić je rekao da očekuje da Evropa pokaže "bar jednom iste standarde".

"Shvatili smo da nikada ništa ne možete da riješite kada se govori o Srbima. A naša poruka je da mi nikada nećemo ugroziti nijednog građanina u BiH, to važi za svakoga, za Bošnjaka, Hrvata, za sve", rekao je Vučić.

Ivanić: U Srpskoj postoji jedinstvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će narednih dana biti u dnevnoj komunikaciji s rukovodstvom Srbije, kako bi donosili odluke u vezi sa najavom revizije.

"Mi se Srbijom ne pokrivamo, ali zajednički hoćemo da radimo i povučemo poteze koji su u interesu srpskog naroda u cjelini", istakao je Ivanić.

On je rekao da se zajednički može dogovoriti šta je u interesu za srpski narod sa obje strane Drine.

"Nelegalna tužba će vjerovatno biti podnesena i stoga ćemo biti u dnevnoj komunikaciji, a shodno tome preduzimaćemo i adekvatne mjere", istakao je Ivanić. 

On je dodao da je postignut visok stepen jedinstva i vlasti i opozicije u Srpskoj i da će se to pokazati i na sjednici Narodne Skupštine Srpske.

Kako je naveo, ne plaši se revizije kao takve, jer je ona pravno neutemeljena i bilo bi mimo svake logike da se o njoj uopšte raspravlja.

Ivanić je u tom smislu rekao da je Bakir Izetbegović čovjek koji je najviše urušio BiH, jer je uzeo sebi za pravo pravo da donosi neke odluke.

"Da li neko sam ima pravo da govori u ime BiH, ako bi se to pravo nekome dalo, to bi BiH dovelo u tako duboku krizu, da neće biti dovoljna samo dnevna komunikacije", rekao je Ivanić i dodao da je ovo sada s pokušajem revizije tužbe suštinsko pitanje mira na Balkanu i suštinsko pitanje prava ljudi u BiH.

Tema sastanka predstavnika Srbije i Republike Srpske bila najava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Dodik je juče rekao da je Međunarodni sud pravde u Hagu već rekao svoje mišljenje o navodnoj tužbi - koja nikada nije bila tužba BiH, jer Srpska nikada nije na to pristala. On je poručio da Srpska nikada neće pristati da bude dio bilo kakve tužbe protiv Srbije i da je riječ o neovlaštenom postupanju Izetbegovića sa ciljem rušenja Srpske.

Foto: SRNA

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je sinoć da će Srbija učiniti sve što može i pružiti svu pravnu pomoć da bude odbačen nedostojni zahtjev neovlaštenog predlagača Bakira Izetbegovića o reviziji presude po tužbi protiv Srbije.