latinica  ћирилица
22/02/2017 |  07:52 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima

Svjedočenjem Ekrema Alihodžića pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Bivši visoki oficir takozvane Armije BiH Alihodžić započeo je svjedočenje 14. februara kada je govoreći o statusu odreda "El mudžahedin" izjavio da je ta formacija imala vojnu poštu, pečat, ratnu zastavu i propisanu organizacijsko-formacijsku strukturu.

Na početku ročišta predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić saopštio je da se u svrhu zaštite integriteta zaštićenih svjedoka javnost isključuje u smislu imena, funkcija i dokumenta koja su predočena tokom Alihodžićevog svjedočenja.

Alihodžić je rekao da smatra i da nije bilo razlike između pripadnika odreda "El mudžahedin" i drugih pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH po pitanju procesuiranja krivičnih djela.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA