latinica  ћирилица
22/02/2017 |  14:45 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Budžet Krima dva i po puta veći nego iz vremena Ukrajine

Budžet Krima danas je dva i po puta veći nego u doba kada je poluostrvo bilo dio Ukrajine, ističe lider Krimske republike Sergej Aksjonov.
Krim - Foto: RTRS
KrimFoto: RTRS

Prihodi budžeta su skoro dva puta veći od statistike iz ukrajinskog perioda, ček i bez uzimanja u obzir federalne pomoći, pojašnjava on.

- U najbolje vrijeme iz perioda Ukrajine budžet Krima iznosio je malo više od 22 milijarde rubalja. Dakle, za samo tri godine, bez obzira na sve blokade i sankcije, bez obzira na komplikovani prelazni period, Krim je po prihodima budžeta skoro dva puta jači nego u periodu dok je bio pod ukrajinskom upravom, i to bez uzimanja u obzir federalne pomoći - napominje Aksjonov.

Prema njegovim riječima, još jedna pozitivna tendencija jeste znatno povećanje obima finansiranja glavnih sfera ekonomije i socijalne sfere.

Na Krimu su odbacili i bilo kakve planove o revidiranju odluke o pristupanju Rusiji, odnosno "probne balone" iz SAD i od nekih ukrajinskih političara.

Naime, na prijedlog nekih krugova iz Kijeva, navodno, u SAD se razmatra mogućnost da Ukrajina da u najam Krim Rusiji na nekoliko decenija, pa da se onda održi referendum.

Međutim, Rusija je odbacila sve priče o reviziji referendumske odluke o pristupanju Krima i saopštila da je Krim dio ruske teritorije i da o tome nema nikakvih pregovora.

Izvor: SRNA