latinica  ћирилица
22/02/2017 |  19:38 | Autor: RTRS

Italijani protiv slanja trupa na granicu sa Rusijom

Više od dvadeset hiljada Italijana potpisalo je peticiju protiv učešća nacionalne vojske u međunarodnom bataljonu NATO-a u Letoniji, koji će biti formiran do kraja ove godine.
Prvi dio vojnih trupa NATO-a stigao je u Litvaniju - Foto: TANЈUG
Prvi dio vojnih trupa NATO-a stigao je u LitvanijuFoto: TANЈUG

Apel će biti upućen italijanskom predsjedniku. Autor inicijative, bloger Tomazo Longobardi, rekao je će tako agresivan gest samo pogoršati odnose između Rima i Moskve. Na Fejsbuku ovog aktivistu podržava više od 500 hiljada korisnika.

Bloger iz Rima Tomazo Longobardi (26) poziva sunarodnike da se obrate predsjedniku Italije Serđu Matereli sa zahtjevom da odustane od učešća u multinacionalnim bataljonima NATO-a koji će ove godine biti formirani u Letoniji u blizini ruske granice.

- Odluka italijanske vlade da pošalje vojsku na granicu sa Rusijom još jedna je neopravdana provokacija, kao i sankcije protiv prijateljske Rusije koja nam je često pomagala - izjavio je mladi aktivista.

On smatra da učešće u bataljonu NATO-a prijeti nacionalnoj bezbjednosti Italije.

- Vlada krši Ustav republike u kojem se navodi da Italija odbacuje rat kao sredstvo agresije protiv slobode drugih naroda i kao sredstvo za rješavanje međunarodnih sporova. Osim toga, niko nije pitao građane da li mi želimo pošaljete naše vojnike u Letoniju, to nije demokratsko rješenje, već manifestacija diktature - istakao je Longobardi.

- Peticija nema pravnu snagu, ali ona odražava mišljenje ljudi. U Italiji mnogi dijele moj stav, tako da sam uspio da prikupim sve potpise bez pomoći bilo kakvih organizacija i političkih stranaka - objašnjava on.

Sadašnji šef kabineta Paolo Đentiloni koji je ranije obavljao dužnost ministra spoljnih poslova, izjavio je da ovakav korak ima za cilj da umiri saveznike u alijansi koji se nalaze u zoni rizika.

Odgovornost za formiranje jedinica u Letoniji povjerena je Kanadi. U njen sastav ući će trupe iz Španije, Poljske, Albanije i Slovenije. Za sada odred nije sastavljen, bezbjednost Letonije obezbjeđivaće vojska SAD.

Tako je početkom februara u Letoniju iz Vašingtona stiglo više od 220 vojnika iz čete teških oklopnih vozila.

Izvor: Sputnjik