latinica  ћирилица
23/02/2017 |  07:35 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

PIK zabrinut zbog trenutnog stanja u BiH (VIDEO)

Јednostrani potez Bakira Izetbegovića okupio je i Savjet za provođenje mira. U zajedničkoj izjavi, između ostalog, izražena je zabrinutost zbog ozbiljne političke situacije koju je izazvao zahtjev za revizijom, te pozvali političke lidere da se uzdrže od jednostanih poteza i vrate kompromisu i poštovanju ustava. Јedino Turska nije podržala ovaj dio izjave.
Sarajevo - PIK sastanak (arhiva) - Foto: SRNA
Sarajevo - PIK sastanak (arhiva)Foto: SRNA

Vanredna sjednica PIK-a koju je sazvao ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov i usaglašavanje zajedničke izjave trajalo je skoro tri časa. Naravno da je svako od nas želio tu izjavu vidjeti malo drugačijom, ali smo odlučili da je zajednička izjava važnija nego fiksacija nekih nacionalnih stavova, istakao je Ivancov, jedini ambasador koji se obratio novinarskim ekipama okupljenim ispred zgrade OHR-a.

- U tekstu ove izjave postoji naša zabrinutost trenutnim stanjem u BiH i negativnim okolnostima koje bi mogle uticati na djelovanje zajedničkih institucija vlasti i mi smo pozvali na uzdržavanje od jednostranih odluka - izjavio je Ivancov.

I upravo u ovom dijelu. u kojem se govori da politički lideri treba da se suzdrže od jednostranih poteza i vrate se principima kompromisa, dijaloga i konsenzusa pri donošenju odluka, kao i poštovanju bh. ustava, institucija i vladavini prava, suzdržao se ambasador Turske.

- Naravno da to nije tajna, ambasador Turske se suzdržao od jednog pragrafa u toj izjavi. To je paragraf u kojem se govori o zabrinutosti zbog trenutnog stanja u BiH i izbjegavanju donošenja jednostranih odluka- reakao je ruski ambasador.

I dok su u Sarajevu ambasadori "peglali" zajedničku izjavu, šef Evropske unije nije u Trebinju želio da komentariše da li je jednostrani Izetbegovićev potez narušavanje Dejtonskog sporazuma.

- Јa zaista ne bih komentarisao to pitanje. Evo, reći ću samo da moj kolega, ambasador Holandije i ja koji dolazimo iz zemalja članica PIK-a, odlučili smo da je možda važnije da budemo danas ovdje u Trebinju - rekao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Ambasadori Savjeta za provođenje mira ponovo su istakli potrebu da se ulože dalji napori u pravcu pomirenja i dobrih odnosa u zemlji i regiji. Međutim, s obzirom na to da se krenulo suprotnim pravcem, zahvaljujući jednostranim Izetbegovićevim postupcima, neizvjesno je gdje će BiH i stići.