latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:33 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Na Rači otkriveno sedam ilegalnih migranata (VIDEO)

Novi pokušaj ilegalnog ulaska u BiH zabilježen je jutros u 4 sata na graničnom prelazu Rača. Pripadnici Granične policije BiH otkrili su sedmoricu Pakistanaca koji su imali namjeru da preko teritorije BiH dođu do zapadne Evrope.
Migranti na Rači (arhiv) - Foto: RTRS
Migranti na Rači (arhiv)Foto: RTRS

Samo na teritoriji Bijeljine u posljednjih 10 dana tri manje grupe migranata pokušale su da uđu u BiH.

Sedam lica afroazijskog porijekla pokušala su noćas ilegalno da uđu u BiH. Otkrivena su kod željezničke pruge u neposrednoj blizini graničnog prelaza Rača na ulazu u BiH. Nakon njihove obrade utvrđeno je da se radi o državljanima Pakistana.

Migranti su došli iz prihvatnog centra Adaševci kod Šida, gdje su boravili oko pet mjeseci. Navodno, dobili su informaciju da su u BiH bolji uslovi nego u Srbiji. 

Šef Terenske kancelarije Sjeveroistok Granične policije BiH Dragan Kulić kaže da su pronađeni dokumenti koji potvrđuju da su neki od njih registrovani u prihvatnom centru Adaševci, kod Šida, a kod jednog migranta je pronađena potvrda o izraženoj namjeri za traženje azila u Srbiji. 

Pripadnici Granične policije u prethodnom periodu otkrili su još dvije grupe migranata prilikom pokušaja ulaska u BiH. Četiri državljana Pakistana prešli su Drinu na području sela Trnjaci, dok su se četiri Avganistanca sakrili u kamionu iz Bugarske. 

Kulić navodi da su saznali da su migranti neovlašteno ušli u teretno vozilo, negdje na području Srbije, tako što su presjekli carinsko uže i ušli u tovarni prostor kamiona. 

Sva lica koja su zatečena u ilegalnom prelasku granice, nakon postupka u Graničnoj policiji, predaju se Službi za strance. Nakon ovih dešavanja vozači kamiona su oprezniji prilikom boravka na carinskom terminalu. 

Iz Granične policije poručuju da postoji opravdan rizik da bi eventualno ovo područje u narednom periodu moglo biti intenzivnije ugroženo nezakonitim migracijama, nakon što je ranije balkanska ruta Srbija-Mađarska i Srbija-Hrvatska značajno obezbijeđena. Prije sedam dana kod Trebinja otkriveno je petoro Avganistanaca, koji su pokušali ilegalno ući u BiH.