latinica  ћирилица
23/02/2017 |  16:41 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Boračka udruženja: Izetbegović se opredijelio za put trajnog neprijateljstva

Organizacije i udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata tvrde da se bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zahtijevajući reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, javno opredijelio za put trajnog neprijateljstva prema Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu u cjelini.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: RTRS
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: RTRS

"Izetbegović se opredijelio za grubo kršenje Ustava BiH, negirajući ravnopravnost i konstitutivnost naroda i predstavljajući se kao "većinski vlasnik BiH", navodi se u saopštenju Boračke organizacije Republike Srpske.

"Time je pokazao da je nedorastao i nedostojan funkcije koju obavlja, pogotovo što to čini u ime BiH kao, isključivo, države jednog naroda. Upozoravamo ga da, kada se ubuduće oglašava u ime BiH, istakne da to čini samo u ime onog dijela Federacije BiH za koji ima saglasnost", ističe se u saopštenju.

Organizacije i udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata poručuju da su spremni da odlučno brane tekovine ovog rata verifikovane u Dejtonu, odnosno Republiku Srpsku.

Oni napominju da se zalažu za politiku mira, pomirenja i bolju budućnost svih naroda.

"Kao što je Alija Izetbegović žrtvovao mir za suverenu BiH, tako i njegov naslednik danas žrtvuje budućnost BiH radi očuvanja lične pozicije u svojoj političkoj stranci i BiH", dodaje se u saopštenju.

Od izabranih predstavnika srpskog naroda u Republici Srpskoj i zajedničkim organima BiH zahtijevaju da o ovom i drugim vitalnim pitanjima za Republiku Srpsku i srpski narod u BiH pokažu puno jedinstvo i zajedničko djelovanje.

Izvor: SRNA