latinica  ћирилица
03/03/2017 |  12:35 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Mogerinijeva u Skupštini Srbije: SRS i Dveri ometali i protestvovali (VIDEO/FOTO)

Šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini na posebnoj sjednici Skupštine Srbije dočekao je mlak aplauz poslanika, za razliku od snažnog aplaudiranja premijeru Aleksandru Vučiću, a njeno obraćanje pratilo je neprestano skandiranje poslanika SRS: "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".
Mogerini u Skupštini Srbije (foto:twitter.com) -
Mogerini u Skupštini Srbije (foto:twitter.com)

Poslanici Dveri sa liderom Boškom Obradovićem ćuteći su stajali sa kartonima na kojima je na srpskom i engleskom pisalo "Srbija ne vjeruje Briselu", dok radikali skandiraju i lupaju rukama o poslaničke klupe.

Mogerinijeva u Skupštini Srbije: SRS i Dveri ometali i protestvovali

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini rekla je u Skupštini Srbije da je Uniji stalo do Srbije, ističući da se region Zapadnog Balkana nalazi u srcu Evrope.

Mogerini je na posebnoj sjednici pozdravila poslanike sa "dobar dan" na srpskom jeziku, navodeći da joj je čast što se obraća u domu srpske demokratije.

"Uvijek je čast obratiti se parlamentu. Imajući u vidu da sam bila poslanik, nekada mi nedostaje parlamentarna atmosfera, tako da je dobro imati priliku iskusiti i to i hvala vam što ste mi takvu mogućnost pružili", naglasila je Mogerinijeva.

Visoka predstavnica EU rekla je da je Briselu stalo do Srbije jer su sadašnjost i budućnost Srbije u uvezi sa sadašnjošću o budućnošću EU.

"Mi sa zadovoljstvom očekujemo vaše pridruženje zajednici, to je konkretan projekat. Unija je nepotpuna sve dok je Srbija van naše porodice. Ovaj region se nalazi u srcu Evrope", naglasila je šefica evropske diplomatije koja se ranije danas sastala i sa organizacijama civilnog društva.

Visoka predstavnica EU poručila je Srbiji i čitavom regionu da budućnost EU neće biti Evropa sa 27 članica.

"Umjesto jedne države članice koja će napustiti EU ući će druga, nova članica i Srbija će biti jedna od njih", naglasila je Mogerinijeva.

Šefica evropske diplomatije je podsjetila da su pojedini bili skeptični kada je 2015. tokom svoje prve posjete Beogradu rekla da će prije kraja te godine biti otvorena pregovaračka poglavlja.

"I to smo i uspjeli zbog vašeg rada i odlučnosti. Hvala premijeru Vučiću na zajedničkom radu i odličnim rezultatima. Smjernice koje ste izabrali nisu značajane samo za Srbiju, već i za milione ponosnih Srba. Vaše odluke nisu značajne samo za stabilnost regiona, već i za čitav kontinent", istakla je visoka predstavnica EU.

Prema njenim riječima, pravac kojim se Srbija kreće je jasan – ona ide ka EU i ostvaruje dobre rezultate.

"Samo početkom nedjelje otvorili smo dva poglavlja, nakon što su četiri polavlja otvorena prošle godine. Znam da otvaranje poglavlja nije ono što građani očekuju ali to se prenosi na cijelo stavništvo. Preduzeli ste hrabre i odlučne korake, vi vidite odlične potencijale srpske zemlje i naroda", naglasila je Mogernijeva.

Federiku Mogerini je dočekala predsjednica parlamenta Maja Gojković, sa kojom je šefica evropske diplomatije imala sastanak.

Gojkovićeva je ranije danas rekla novinarima da od visoke predstavnice EU očekuje podršku Srbiji na putu ka punopravnom članstvu EU.

Dodala je da je posebnu sjednicu inicirala Mogerinijeva i da je imala želju da se obrati srpskim poslanicima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Mogerinijevom, da je šefica evropske diplomatije uvijek dobrodošla u Srbiji, bez obzira na atmosferu u parlamentu tokom njenog govora. Vučić je najavio da će se u narednim nedjeljama sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da to nije pitanje za Federiku Mogerini, jer srpski zvaničnici ne pitaju s kim se sastaju zvaničnici EU, pa se očekuje isti uzvratni odnos.

Izvor: Tanjug