latinica  ћирилица
04/03/2017 |  16:54 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Ostavinski postupak višestruko kraći i jeftiniji (VIDEO)

Ostavinski postupak od 1. februara i u Republici Srpskoj višestruko je kraći i jeftiniji. Zakon o vanparničnom postupku koji se počeo primjenjivati, notare je uveo u pravosudni sistem, a građanima skratio čekanje.
Sudski spisi - Foto: RTRS
Sudski spisiFoto: RTRS

Hiljade neriješenih predmeta koji su čekali svoj red na sudu, sada su prošlost. I građanima i sudovima novi Zakon olakšao je posao.

Umjesto dosadašnjih pet sudija, u Banjaluci ovaj posao obavlja 14 notara. Mjeces dana primjene pokazuje dobre pomake, ali se o rezultatima još ne može govoriti.

"To je ipak dobra odluka zakonodavca da se ostavinski predmeti povjere notarima kao povjerenicima suda zbog brzine, lakoće pristupa i slobodnije komunikacije bilježnika ili notara sa strankama", smatra Slada Ivelić v.d. predsjednika Notarske komore Republike Srpske.

Da novi Zakon u Republici Srpskoj neće ostati samo slovo na papiru, potvrđuju i iskustva iz Federacije, gdje već dvije godine isključivo notari obavljaju ostavinske postupke.

"Moram priznati da su Ministarstva pravde i Federacije i Republike Srpske zaista vodila računa o građanima, pa su te tarife primjerene mogućnostima plaćanja i nisu velike", kaže Vesna Softić notar iz Sarajeva.

Za notare su određene i tarife, pa će ono što je nekada građane koštalo stotine maraka, sada biti i tri puta jeftinije.

ionir ove prakse u regionu bila je Hrvatska. Iako su kod njih tarife notara nešto više od cijene postupka na sudu, brzina kojom se sve obavi građanima je najvažnija. 

"Mi provodimo te postupke kao povjerenici suda. Kad spis riješimo, vraćamo ga sudu. I zaista, vrlo je mali broj prigovora kroz 13 godina na naš rad, a i sudovi su zadovoljni našim radom", rekla je Јožica Matko Ruždjak, javna bilježnica iz Zagreba.

Notara po službenoj dužnosti određuje nadležni sud, a građani od svega samo profitiraju, jer postupak sada traje do 90 dana i ono najvažnije - košta manje.