latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:17 ⇒ 15:03 | Autor: RTRS

Priština prisvaja svu nepokretnu imovinu registrovanu na ime Srbije; Đurić: Poništiti odluku

Privremena vlada u Prištini donijela je odluku na osnovu koje se sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRЈ, odnosno Republiku Srbiju i Autonomnu Pokrajinu Kosovo, registruje na ime samoproglašene republike Kosovo kao vlasnika imovine, javila je Radio-televizija Srbije.

Odlukom vlade, koju je potpisao Isa Mustafa, Katastarska agencija obavezuje se da registruje pravo svojine u registar imovinskih prava u zakonom predviđenom roku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sjednici poništi protivpravnu odluku prištinskih vlasti o prisvajanju nepokretne imovine Srbije.

"Ova odluka prištinskih vlasti posljedica je dugovečne težnje separatističkog vođstva u Prištini da legalizuje otimačinu i pljačku državne i narodne imovine u našoj južnoj pokrajini sa ciljem da ekonomski obespravljujući Srbe na Kosovu i Metohiji dovrši iskorenjivanje Srba i zaokruži proces etničkog čišćenja", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je poslije sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije rekao da je ova odluka i faktički i pravno nesprovodiva i osuđena na to da ostane "mrtvo slovo na papiru".

"Osim toga ona predstavlja i ratni poklič prištinskog, separatističkog rukovodstva koje svojim građanima nema ništa da ponudi osim sukoba sa Srbima, Srbijom i onim što je ostalo od srpskog naroda na području naše južne pokrajine", rekao je Đurić.

On je podsjetio da je Vlada Srbije sličnom odlukom već uspješno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme Trepču.

Đurić je naveo da je Priština odluku donijela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba i poručio da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice, kao što je reagovala i na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske samoproglašenog Kosova.

On je istakao da Srbija neće pristati na pljačku i otimačinu i da će Vlada i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije u toj borbi biti jedinstveni.

Izvor: SRNA