latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:55 | Autor: RTRS

Kojić: Zakazalo pravosuđe na nivou BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da pravosudne institucije na nivou BiH ne rade ništa po krivičnim prijavama koje su nadležne institucije Republike Srpske podnijele o počinjenom ratnom zločinu nad Srbima u BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Sud BiH je do sada za zločine nad Srbima izrekao svega osam odsto od ukupnog broja presuđenih kazni zatvora. To znači da Tužilaštvo BiH očigledno ne radi ništa po prijavama koje su došle iz Republike Srpske, jer se istrage sporadično sprovode ili ne sprovode", rekao je Kojić Srni.

On je iznio podatak da su MUP i institucije Republike Srpske podnijele više od 1.066 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina nad Srbima u BiH.

Prema njegovim riječima, manje složeni predmeti, koje bi prema Strategiji za procesuiranje ratnih zločina u BiH trebalo da procesuiraju sudovi u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ne prebacuju se tim sudovima već ostaju u Tužilaštvu BiH.

Kojić je rekao da se lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti pred Sudom BiH na osnovu Krivičnog zakona BiH uglavnom procesuiraju za lakša krivična djela, kao što su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

On je naglasio da se s druge strane Srbima stavljaju teže kvalifikacije krivičnog djela genocida i zločina protiv čovječnosti za koje se izriču drakonske kazne zatvora i više od 20 godina.

Kojić je zaključio da su pravosudne institucije na nivou BiH Srbe osudile na 1.664,5 godina zatvora, dok je od ukupno više od 2.000 izrečenih godina kazni zatvora, svega osam odsto izrečeno za zločine nad Srbima.

Izvor: SRNA