latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:08 | Autor: RTRS

Bastašić: Loši izgledi za tužbu jer iza nje ne stoji država Srbija

Predsjednik Udruženja "Јadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je Srni da bi imalo smisla tužiti Hrvatsku za zločine u ustaškim logorima u NDH samo ako bi iza toga stajala politička odluka države Srbije i njena finansijska sredstva.
Dušan Bastašić (Foto: jadovno.com) -
Dušan Bastašić (Foto: jadovno.com)

"Za taj veoma zahtjevan projekat neophodna je prvo politička odluka države Srbije - da odriješi kesu i da zaboravi teško razumljivu političku korektnost i pokrene postupak prvo za utvrđivanje odgovornosti Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima u NDH", rekao je Bastašić.

Tek nakon tog vjerovatno dugogodišnjeg procesa, kaže Bastašić, moglo bi se se eventualno krenuti sa odštetnim zahtjevom.

"Hrvatska Vlada je to shvatila veoma ozbiljno i ne sumnjam da će biti spremni izdvojiti velike sume da se ta optužnica odbaci", istakao je Bastašić.

Bastašić smatra da su šanse za uspjeh grupne tužbe protiv Hrvatske, kojom se traži odšteta od 3,5 milijarde dolara za žrtve ustaških logora u NDH, gotovo nikakve, jer je malo vjerovatno da iza nje na bilo koji način stoji država Srbija, a još manje Republika Srpska.

Bastašić ocjenjuje da se ne može očekivati ni nagodba poput one u slučaju tužbe Krajišnika protiv američke kompanije "MPRI" za genocid nad Srbima 1995. godine, jer bi Hrvatska nagodbom priznala da je pravna nasljednica NDH, što se, kako kaže, svakako neće dogoditi.

"Za Republiku Hrvatsku bi priznanje kontinuiteta državnosti od vremena Ante Pavelića do danas imalo katastrofalne posljedice po ukupni finansijski opstanak, ali o tom kontinuitetu, koji postoji od NDH do danas, svjedočimo svakodnevno", rekao je Bastašić.

Hrvatskoj je uručena grupna tužba za nadoknadu štete od 3,5 milijardi dolara, koju su Srbi, Romi i Јevreji pretrpjeli u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, a isplata nadokande traži se za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu.

Postupak je u maju prošle godine pred Okružnim sudom u Čikagu pokrenulo nekoliko lica, koja navode da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna nasljednica NDH.

Izvor: SRNA