latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:11 | Autor: RTRS

Senatori SAD traže - Detaljno istražiti potrošnju američkog novca na Balkanu!

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Reksa Tilersona da neodložno i detaljno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu.
Faksimil pisma šest senatora Tilersonu - Foto: Screenshot
Faksimil pisma šest senatora TilersonuFoto: Screenshot

Među potpisnicima pisma je i sam lider republikanske većine u američkom parlamentu Ted Kruz. Uz njega, pismo su potpisali i Majk Li iz Јute, DŽejms Inhofe iz Oklahome, Dejvid Rerdju iz DŽoržije, Tom Tilis iz Sjeverne Karoline i senator Bil Kasidi iz Luizijane.

Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen u Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale lijevo orijentisane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Јedna od takvih grupa koja je primala novac preko USAID-a je Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji DŽordž Soroš – navedeno je u izjavi koja je saopštena iz kabineta senatora Lija.

U pismu senatora državnom sekretaru Tilersonu, ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji "aktivno godinama intervenisale u politički život" tih država, snažno podržavajući lijevo orijentisane stranke.

To nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Senatori ističu da je u Albaniji zabilježen rast korupcije, šverca narkoticima i organizovanog kriminala.

- Tokom proteklih nekoliko mjeseci, izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se samnom prenoseći mi razočaravajuće vijesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izvještaji o tome kako diplomate favorizuju svoje političke miljenike, novcima USAID-a se podržavaju ekstremni,nekada i nasilnički politički aktivisti, te da američka vlada radi na marginalizaciji umjerenih i konzervativnih lidera – naveo je Li u saopštenju za javnost koje je podržalo ostalih pet senatora.

On je upozorio da su, na primjer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktuelnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih.Navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primjedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

- Najštetnija posljedica američkog miješanja na ovaj način, stavljajući se tako snažno na jednu stranu, dovodi do ogorčenja kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD i navode da takve podjele otvaraju prostor miješanju Rusije.