latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

Spor Austrije sa Turskom mogao bi da se odrazi na KFOR

Spor nekoliko evropskih zemalja sa Turskom odražava se i na NATO i njegove partnere nečlanice jer je Ankara blokirala sve programe partnerstva Alijanse u kojima učestvuje Austrija, a to bi moglo nepovoljno da se odrazi na misije na Kosovu, Avganistanu i Mediteranu, piše njemački dnevnik "Velt".
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pozivajući se na neimenovane izvore iz visokih krugova pri NATO-u, list navodi da su turskom blokadom pogođeni, prije svega, programi Partnerstva za mir, u kojima učestvuje 41 država, među kojima je Austrija, čiji je kontingent vojnika u sastavu Kfora najveći među zemaljama koje nisu članice NATO-a.

List navodi da je više zemalja partnera, kao što su Švedska ili Finska, u dopisima generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbergu upozorilo na ozbiljne posljedice blokade koja dolazi od Ankare.

"Dugoročno, erozija naše interoperabilnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo na važnim vježbama NATO-a i podržimo operacije Alijanse", navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO-u Pirite Asunmaa, čija zemlja nije članica NATO-a, prenosi RTS.

Turska je reagovala blokadom na zahtjev Austrije za prekid pristupnih pregovora sa EU, kao i kritiku na račun predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Srna