latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:05 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Šta spada u imovinu koju Priština prisvaja?

Kosovska vlada donijela je odluku da se sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRЈ, Srbije i AP Kosova registruje na ime Kosova. Šta ta imovina podrazumeva?
Kosovo (Foto: amazonaws.com) -
Kosovo (Foto: amazonaws.com)

Pod ovom odlukom Vlade u Prištini se podrazumijeva sva nepokretna imovina koja je bila upisana na ime SFRЈ, a zatim i Republike Srbije kao sukcesora, objavio je danas B92.

Konkretno riječ je o:

- Zemljištu koje je vlasništvo Republike Srbije u iznosu od 29% od ukupnog zemljišta na KiM (prema podacima Republičkog geodetskog zavoda).
- Objektima, i to 1.240.992 kvadratna metra službenih zgrada, 145.202 kvadratna metra poslovnih zgrada, 24.688 kvadratnih metara stambenih zgrada, 3.973 kvadratna metra objekata posebne namjene, 753.916 kvadratnih metara drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata...
- Državnom udjelu u privrednim subjektima poput RMHK Trepča a.d., Ski-centar Brezovica d.o.o., Lola Lešak, Kosmet prevoz.
- Državnim preduzećima i njihovoj cjelokupnoj infrastrukturi poput Željeznice Srbije, Elektroprivrede (ЈP Površinski kopovi, ЈP Termoelektrane Obilić, ЈP Elektromreža Srbije, ЈP Elektrokosmet, ЈP Zubin Potok), ЈP PTT Srbija, ЈP Srbija šume, NIS Petrol – Јugopetrol, ЈP Aerodrom Priština, ЈP Nacionalni park Šara.


Posredstvom Fonda federacije za kreditiranje nedovoljno razvijenih područja i autonomnih pokrajina, kao i tadašnjeg institucionalnog investiranja u periodu od 1966. do 1990. na područje Kosova i Metohije usmjereno je oko 4,37 milijardi dolara sa učešćem Srbije u formiranju svih sredstava oko 35,4 % ili oko 1,6 milijardi dolara.

Fond za razvoj Republike Srbije kao rezultat svojih aktivnosti od 1990. do 1999. godine ima udio u vlasništvu 155 preduzeća na KiM.

Preduzeća iz Srbije su, osim regulisanog zajma za preporod Srbije, putem neposrednog udruživanja usmjeravala sredstva u izgradnju i proširenju materijalne baze Kosova i Metohije, gdje su najznačajniji nosioci bili Zastava Kragujevac (fabrika auto-dijelova u Peći i Istoku i amortizera u Prištini), Lola korporacija (pogoni u Lešku, Zubinom Potoku i Štrpcu), Termovent (pogoni u Lipljanu i Orahovcu).

Odluku koju je donijela Vlada Kosova potpisao je premijer Kosova Isa Mustafa.

Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurić naveo je da će predložiti da Vlada Srbije poništi odluku vlade u Prištini.

Izvor: B92