latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:11 | Autor: RTRS

Klokić: Interes Srpske - bezbjedni proizvodi na tržištu

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Banjaluci da je interes Srpske da se na njeno tržište plasiraju bezbjedni proizvodi.
Ministarstvo ekonomskih odnosa - Foto: RTRS
Ministarstvo ekonomskih odnosaFoto: RTRS

Klokić je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo današnjim predstavljanjem jedinstvene baze sa više od 1.660 važećih propisa Srpske, koji definišu tehničke i druge zahtjeve za proizvode i usluge.

"Ministarstvo i Koordinaciono tijelo za infrastrukturu kvaliteta proizvoda i usluga su aktivno radili na ovom pitanju s ciljem usklađivanja propisa sa propisima zemalja u kojima se ti proizvodi plasiraju", rekao je Klokić.

Predsjednik Koordinacionog tijela za infrastrukturu kvaliteta proizvoda i usluga Srpske Nataša Žugić istakla je da je suština da baza propisa bude dostupna poslovnoj zajednici, nadležnim institucijama i građanima.

"Trenutno je u njoj 1.667 važećih propisa, a cilj je da imamo informacionu tačku za propise kako bi privrednici i budući ulagači u Srpskoj mogli da dobiju jasnu informaciju koje propise i standarde treba da zadovolje da bi njihov proizvod stigao na naše tržište", navela je Žugićeva.

Ona je dodala da je cilj i da domaći organi uprave mogu efikasnije da usklađuju pomenute propise sa propisima Evropske unije /EU/, ali i onima u zemljama u okruženju s kojima Srpska trguje.

"To je značajno za našu privrednu zajednicu i uslov je procesa evropskih integracija, jer ćemo ubuduće sve te propise morati usklađivati i sa pravom EU", objasnila je Žugićeva, koja je i stručni savjetnik za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Baza od 1.667 važećih propisa sastoji se od novih propisa Srpske, donesenih od maja 1992. godine do danas, kao i propisa preuzetih iz prethodnog sistema SFRЈ, koji su još na snazi do donošenja novih propisa Srpske.

Baza, koju je još u januaru utvrdila Vlada Srpske, redovno se ažurira i nalazi na internet sajtu resornog ministarstva i drugih republičkih organa.

Izvor: SRNA