latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:35 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Petrić: Definisana pitanja, ali potrebna i politička saglasnost

Predsjedavajući Interresorne radne grupe za izborno zakonodavstvo Branko Petrić izjavio je danas u Sarajevu da je ova radna grupa definisala zadatke svog rada, ali da je neophodna politička saglasnost za rješavanje određenih pitanja koja se tiču izbora, za koje su potrebne i ustavne promjene.
Branko Petrić - Foto: SRNA
Branko PetrićFoto: SRNA

"Interresorna radna grupa je napravila koncept, projekt svog rada i definisala zadatke", rekao je Petrić Srni, navodeći da su otvorena sva pitanja koja treba da budu riješena u toku ove godine, da bi se izbori iduće godine odvijali u demokratskoj atmosferi.

On je naveo da je riječ, prije svega, o implementaciji odluka Ustavnog suda BiH, Suda za ljudska prava u Strazburu, ali i nekim drugim neriješenim stvarima koje iz toga proizilaze.

"Tu su i neka tehnička poboljšanja, te preispitivanje izbornih jedinica i broja izabranih poslanika na svim nivoima vlasti u BiH", dodao je Petrić.

Ističući da Interresorna radna grupa ima kapacitet za predlaganje izmjena zakonske regulative, Petrić je podsjetio da su za neka pitanja prethodno potrebne intervencije u ustavima BiH i Federacije BiH.

"Izbor Predsjedništva BiH, Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ krupna su ustavno-politička pitanja i akteri su dužni da to pitanje riješe na način propisan u ustavima", objasnio je Petrić.

On je naveo da ustavna rješenja, uključujući i pitanje Grada Mostara, koje je pitanje Ustava FBiH, a koja budu dogovorena, treba da budu delegirana Interresornoj radnoj grupi kao prijedlozi za zakonske promjene.

Navodeći da je jedno od osnovnih načela principa demokratskih izbora jednaka vrijednost glasa, Petrić je rekao da su na tom principu pale norme koje regulišu izbor vijećnika Mostara, te da ista situacija postoji u izbornim jedinicama prvenstveno u Republici Srpskoj za izbore za parlament BiH.

"Republika Srpska je redefinisala izborne jedinice za Narodnu skupštinu i uskladila broj poslanika sa brojem glasača kojim je približno dovela u situaciju da jednako vrijedi svaki glas, ali smo u poziciji da izborna jedinica jedan za parlament BiH iz Republike Srpske ima dvostruko više glasača, a bira isti broj kao izborna jedinica tri", precizirao je Petrić.

Prema njegovim riječima, Interresorna radna grupa primila je ostavku delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića na članstvo u ovoj grupi, ali to ne utiče na njen rad jer Grupa radi dvotrećinskom većinom.

On je dodao da Dom naroda treba da imenuje drugog člana umjesto Tadića i da će time ovaj problem biti riješen.

Petrić je najavio da bi naredna sjednica Interresorne radne grupe trebalo da bude održana 28. marta u Sarajevu.

Izvor: Srna