latinica  ћирилица
15/03/2017 |  16:01 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Vojne policajce iz Lore tražili 10 godina a sad ih pustili iz splitskog zatvora

Bivši šef splitskog Vojno-istražnog centra "Lora" Tomisllav Duić i vojni policajac Emilio Bungur, koji se terete za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u logoru "Lora" 1992. godine, pušteni su danas iz splitskog zatvora.
Logor "Lora" u Splitu - Foto: ilustracija
Logor "Lora" u SplituFoto: ilustracija

Sudija Vladimir Živaljić odlučio je da im istražni zatvor bude zamijenjen mjerom opreza koja podrazumijeva redovno javljanje policiji.

Živaljić je objasnio da su Duić i Bungur dugo vremena proveli u zatvoru, prvi 11 mjeseci, a drugi više od dvije godine, ne računajući služenje kazne u slučaju "Lora 1", prenose hrvatski mediji.

"Istražni zatvor je najstroža mjera. Ako može, uvijek se primjenjuje blaža. U slučaju određivanja istražnog zatvora, traži se brzo postupanje, a ovo je složen i obiman predmet. Ne očekujem da će biti uskoro završen", naveo je Živaljić.

Duić i Bungur više od deset godina bili su nedostupni organima gonjenja. Bungur je uhapšen u ljeto 2015. godine u blizini Šibenika, a Duić u svom stanu početkom prošle godine.

I Bungur i Duić već su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne od šest i osam godina za "Loru 1", međutim, pošto im se sudilo u odsustvu, imaju pravo na novo suđenje.

Osim za "Loru 1" i ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, sudi im se i za slučaj "Lora 2", zločin nad ratnim zarobljenicima.

Izvor: SRNA