latinica  ћирилица
15/03/2017 |  16:12 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Đurić: Odluka Prištine protivpravna, zaštitićemo imovinu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić poručio je da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sjednici poništi protivpravnu odluku prištinskih vlasti o prisvajanju imovine Srbije.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM podsjetio da je vlada takvom odlukom uspješno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme Trepču.

Naveo je da je Priština odluku o prisvajanju imovine donijela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba a da je, kaže, stidljivo objavljena prije dva dana na sajtu Vlade samoproglašenog Kosova.

- Odluka privremenih institucija u Prištini je protivpravna, protivustavna, protivzakonita i ništavna jer ne proizvodi pravne posljedice - ističe Đurić.

Navodi da ta odluka predstavlja dugogodišnju težnju separatističkih predstavnika Albanaca da legalizuju "otimačinu" i da ekonomski obespravljujući Srbe i Srbiju dovrše iskorijenjivanje Srba iz pokrajine i zaokruže proces etničkog čišćenja.

On je rekao da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu, kako kaže, kriminalnu odluku sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske Kosova, te da mora da reaguje i spreči ratno-huškačko ponašanje Prištine.

Poručio je da je riječ o kolosalnoj pljački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati te da će Vlada i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi biti jedinstveni.

Đurić je naveo i da razumije predstavnike Srba s Kosova koji kažu da fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini.

- Najviši politički predstavnici Srba danas su poručili da neće dozvoliti sprovođenje te odluke - dodaje Đurić i poručuje da će borba biti duga i teška, ali da nema odustajanja.

Đurić kaže i da Hašim Tači, Isa Mustafa i Kadri Veselji znaju da će ta odluka biti "mrtvo slovo na papiru" i još jedan udarac za normalizaciju odnosa, te da se tom odlukom čini medveđa usluga ne samo Srbima nego i Albancima.

- Ovo nas udaljava od dijaloga, normalizacije odnosa i mira i stabilnosti čemu mi težimo - ističe Đurić.

Kaže da se odluka privremenih vlasti u Prištini odnosi na 29 odsto od ukupnog zemljišta na KiM, oko 1,2 miliona metara kvadratnih službenih objekata, oko 145.000 metara kvadratnih poslovnih zgrada, oko 24.000 metara kvadratnih stambenih zgrada, skoro 4.000 metara kvadratnih zgrada posebne namjene, oko 753.000 metara kvadratnih različitih privrednih objekata.

Takođe, riječ je o Trepči, Brezovici, Kosmetprevozu, državnim preduzećima - Željeznica, EPS, Površinski kopovi Termoelektrane Obilić, EMS, Elektrokosmet, Ibar Zubin Potok, PTT, Srbijašume, NIS, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara.

Đurić kaže da je Srbija većinski vlasnik 155 preduzeća u pokrajini.

Zamenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović poručio je da će Srbi sa KiM nastaviti da se bore, složno i jedinstveno sa Vladom Srbije, za opstanak i bolji život Srba na KiM.

- Zajednica srpskih opština mora da se formira - kaže Stojanović.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović kaže da je privremena vlast u Prištini iskrena samo u tome da obesmisli život i ne poštuje ljudska prava Srba.

- Probaćemo da sve probleme rješavamo mirnim putem i dogovorom, ako je to moguće. Ukoliko to nije moguće, ukoliko su oni spremni da potegnu silu, onda ćemo na tu silu silom i odgovoriti - kaže Vulović.

Vlada samoprogalešenog Kosova donijela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRЈ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime "Republike Kosovo" kao vlasnika te imovine.

U tu imovinu ulazi imovina državne i vojne administracije i imovina bivših društveno-političkih organizacija.

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

Odluku je potpisao premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa, čime je ona i stupila na snagu.

Izvor: Agencije