latinica  ћирилица
15/03/2017 |  19:50 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Prijeti li Bosni i Hercegovini vraćanje sankcija Energetske zajednice?

Pritisci Energetske zajednice da se na nivou BiH mora kreirati Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, još jedan je pokušaj prenosa nadležnosti. Iz Srpske poručuju da je Ustav je okvir od kojeg neće odstupiti!
Gas - Foto: RTRS
GasFoto: RTRS

Već smo dali maksimalan doprinos kreiranju zakona." Rok za donošenje zakona ističe krajem marta. U suprotnom, Eneregetska zajednica mogla bi ponovo da uvede sankcije BiH.

Ministarski savjet Energetske zajednice sredinom oktobra prošle godine suspendovao je sankcije BiH uz uslov donošenja zakona o regulatoru prenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH. Tekst zakona koji je usaglašavan nekoliko mjeseci čeka mišljenje entitetskih Vlada. Ministar Mirko Šarović upozorava da se kraj marta bliži, a obaveze neće biti ispunjene...

"Sigurno da ćemo trpiti štetu u oblasti gasa,a svakako nećemo moći računati na projekte EU, ali i u oblasti energetike ćemo biti lišeni mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova", naglašava Šarović.

Da je usaglašeno zakonsko rješenje u ćorsokaku potvrđuje nezvaničan, ali ponovljeni, stav federalnog ministarstva da oni smatraju da je potrebno svu regulativu i nadležnosti izmjestiti na državni nivo. Pri tom, ova zakonska oblast očito je i u FBiH neuređena.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović ističe čiljenicu da mnogo strateških dokumenata uopšte ne postoji na nivou Federacije.

Nemogućnost usaglašavanja zakonskih rješenja na nivou entiteta, zbog neuređenosti energetske oblasti u Federaciji, što je takođe uslov Energetske zajednice, neće se rješiti državnim zakonom na kome insistira Šarović. Na to ukazuje ministar industrije Srpske, odbacujući svaku odgovornost Srpske za eventualne sankcije.

"Mislim da Energetskoj zajednici ne bi trebalo da bude cilj da kažnjava zemlje članice, nego da sarađuje i pronalazi načine da specifičnosti pojedninih zemalja ugradi u taj okvir", rekao je ministar Đokić.

Osim sankcijama, Energetska zajednica prijeti i izmjenama ugovora koje se odnose na sprovođenje EU odredbi i direktiva iz oblasti energetike i novčane kazne za zemlje članice koje ne izvršavaju obaveze prema Energetskoj zajednici. Šarović je zabrinut, ali ministar Đokić postavlja pitanje koje zemlje članice bi za to glasale. Podsjeća da bi se u Energetskoj zajednici sve odluke morale donositi konsenzusom.