latinica  ћирилица
15/03/2017 |  22:34 | Autor: RTRS

Turska prijeti poništavanjem sporazuma sa EU o migrantima

Ministar spoljnih poslova Turske je večeras zaprijetio da Ankara može otkazati sporazum sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016, kojim je dramatično smanjen njihov priliv u Evropu.
Mevlut Čavušoglu - Foto: AFP
Mevlut ČavušogluFoto: AFP

"Mi to (sporazum) možemo jednostrano okončati. Јoš nismo obavijestili naše sagovornike (EU), sve to je u našim rukama", rekao je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu u intervjuu za TV Kanal 24 povodom tenzija s nekoliko zemalja EU.

"Već sada možemo da kažemo: 'Nećemo ga više sprovoditi, gotovo je' ", dodao je on. "Ne treba nam ničija dozvola".

On je kritikovao EU što, suprotno sporazumu, nije odobrila liberalizaciju režima viza za kraći boravak državljana Turske u EU.

Dok je skoro 200.000 migranata stiglo na grčka ostrva između decembra 2015. i kraja februara 2016, u istom periodu godinu dana kasnije bilo ih je samo 3.500.

Pored vizne liberalizacije, sporazum predviđa i finansijsku pomoć Ankari od tri milijarde evra.

Odnosi Turske i Evropske unije su se pogoršali zbog odbijanja Njemačke i Holandije prošle nedjelje da dopuste turskim ministrima da na njihovoj teritoriji učestvuju na mitinzima podrške proširenju ovlašćenja Predsjednika Redžep Tajipa Erdogana, o čemu će u Turskoj odluka uskoro biti donesena na referendumu.

Izvor: Beta