latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:04 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Hrvatska za dogradnju Dejtonskog sporazuma

Hrvatska će snažno djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BiH i sprečavanja spoljnih uticaja, izjavila je u Neumu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Čović - Foto: RTRS
Kolinda Grabar Kitarović i Dragan ČovićFoto: RTRS

Kitarovićeva je u Neumu, na otvaranju naučne konferencije "Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti?", rekla je da je BiH izložena novim izazovima, terorizmu i migrantskoj krizi, te rastu ekstremističkih zajednica.

Ona tvrdi da u Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica, a da se u Federaciji BiH nastavlja majorizacija Hrvata.

"Međunarodna zajednica godinama zatvara oči pred ovim činjenicama. Јačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj snažno utiče na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, jer Hrvatska snažno podržava suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen put evropskih integracija", rekla je Kitarovićeva.

Ona je navela da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u borbi protiv terorizma i međunarodnih migracija, da snažno zagovara donošenje novog izbornog zakona u BiH koji će garantovati ravnoravnost sva tri naroda, donošenje statuta grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, neophodno za stabilnost BiH i susjedstva, uključujući ubrzanje unutrašnjih reformskih procesa, te evroatlantske integracije BiH.

Kitarovićeva je poručila da će Hrvatska djelovati u skladu sa međunarodnim pravom i sporazumima, ali i Ustavom Hrvatske.

Ona je naglasila da je ostvarivanje ravnopravnog položaja Hrvata u BiH uvijek jedan od stubova njenog međunarodnog djelovanja.

Izvor: Srna