latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:17 | Autor: RTRS

Obilježeno 18 godina od atentata na Јozu Leutara

U Sarajevu je danas obilježeno 18 godina od atentata na nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Јozu Leutara.
Јozo Leutar -
Јozo Leutar

Delegacija Kantonalne organizacije HDZ BiH Vrhbosna odala je počast i položila na spomen-obilježju u Ali-pašinoj ulici.

Vijence je položila i delegacija kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i kancelarije zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, kao i zvaničnici HDZ-a BiH, saopšteno je iz Kantonalnog odbora HDZ BiH Vrhbosna.

Atentat na Јozu Leutara izvršen je 16. marta 1999. godine u naselju Ciglane u Sarajevu. Od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije, 28. marta u sarajevskoj bolnici Koševo.

I nakon 18 godina od atentata još nisu otkriveni počinioci zločina.

Dok se Leutar 16. marta 1999. u službenom automobili vozio na posao, detonirala je eksplozivna naprava koja se nalazila u njegovom automobilu.

S njim u automobilu bio je vozač Željko Ćosić, čije povrede nisu bile opasne po život, a Leutar je zadobio teške povrede od kojih nije uspio doći svijesti.

Ubistvu Leutara prethodili su teroristički napadi na travničke policajce u junu i julu 1998, te jedan neuspjeli teroristički pokušaj u februaru 1999. godine.

Sama istraga o ubistvu nije davala nikakvih rezultata, mada su se u nju uključili i stručnjaci Federalnog istražnog biroa /FBI/ iz SAD.

Nakon sudskog procesa koji je trajao skoro dvije godine, Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih.

U novembru 2002. godine oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Јedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević.

Nalogodavci i izvršioci ovog krivičnog djela nikada nisu pronađeni.

Izvor: Srna