latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:11 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Šef NATO kancelarije u Beogradu: Srbija ima pravo da nabavlja oružje iz Rusije

Srbija ima pravo da nabavlja oružje iz Rusije, izjavio je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, general Ćezare Marineli.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Marineli je istakao da Srbija ima sva prava da izabere svoj put, uključujući i to od koga će da nabavlja oružje.

"Drago mi je što mogu da kažem da se naša saradnja ne usporava. Srpski i vojnici NATO-a imaju više desetina zajedničkih vježbi svake godine. Postoji razmjena iskustva i znanja", rekao je Marineli za portal "Јuropijan vestern Balkans" /European Western Balkans/.

On je dodao da to što je Srbija jedina zemlja zapadnog Balkana koja ne želi da uđe u NATO, apsolutno nije problem u kontekstu bezbjednosnih izazova u regionu.

"Vojna neutralnost Srbije je suverena odluka i mi je apsolutno poštujemo. NATO ima odlične odnose sa velikim brojem partnerskih zemalja, od kojih mnoge nemaju želju da pristupe članstvu", naveo je Marineli.

On je rekao da je ubijeđen da je partnerstvo zasnovano na saradnji i povjerenju značajno za Srbiju, ali i za NATO, te istakao da Alijansa podržava napore Srbije na putu ka EU.

Marineli je podsjetio da su NATO i Srbija 2015. godine potpisale IPAP sporazum, prema kojem vojni savez pomaže Srbiji da se oslobodi opasne municije i zajedno se radi na obučavanju mirnovnih snaga.

On je napomenuo da je IPAP važno sredstvo za bolju organizaciju saradnje, kao i za podršku Srbiji u postizanju reformskih ciljeva.

Izvor: SRNA