latinica  ћирилица
16/03/2017 |  18:15 ⇒ 17/03/2017 | 10:06 | Autor: RTRS

"Nije moguća nova međunarodna konferencija o promjeni Dejtona"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je neophodna dogradnja Dejtonskog sporazuma, Dodik je naveo da je najvažniji dio tog sporazuma Ustav BiH i da za njegovu promjenu postoji jasna procedura.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je sve na BiH i da se procedure moraju poštovati.

"Mi insistiramo da se iz Ustavnog suda izbace strane sudije i da državljani BiH obavljaju te dužnosti. U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima pravo na Sud i Tužilaštvo. Treba da se dogovorimo o njihovom obimu i da ih stavimo pod ustavnu kategoriju", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ističe da je u BiH zaustavljen privredni rast i da, kako kaže, nema firme koja nije u strahu od sudija i tužioca.

Ukoliko lideru SDA i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću odgovara da ima sudije i tužioce koji će "ganjati" Srbe i podnositi krivične prijave ili optužnice za referendum, kaže Dodik, to je onda druga priča.

"Ako bude tih optužnica, a ima najava da hoće, mnoge stvari će se promjeniti u BiH", poručio je Dodik.

On je ocijenio da je situacija u BiH veoma loša, a nastala je zloupotrebom Izetbegovića koji je pokušao da "igra igru kojoj nije bio vičan ni doličan".

Dodik je naveo da je "Izetbegović ispao veoma neozbiljan i lošeg karaktera" i da to je ono što sprečava bilo kakvo dalje kretanje.

Predsjednik Srpske ističe da se u BiH mora riješiti nekoliko važnih pitanja, jer postoji šansa da se na planu ekonomije poboljšaju mogućnosti, dok se na političkom planu BiH mora riješiti stranih sudija u Ustavnom sudu ukoliko hoće da ide dalje.

"Situacija u BiH koju imamo je protivustavna i ona mora da bude dovedena u stanje Ustava. Ovako je situacija sa problemima i krizama koje traju", rekao je Dodik.

Izvor: SRNA