latinica  ћирилица
16/03/2017 |  18:53 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Neriješena politička ubistva u Sarajevu (VIDEO)

Na današnji dan, 1999. godine, izvršen je atentat na nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije Јozu Leutara. Leutar je preminuo 12 dana kasnije, a ubice i nalogodavci do danas nisu pronađeni. U političkom magazinu "Pečat", od večeras, otvaramo serijal priča o neistraženim i neriješenim političkim ubistvima u Sarajevu. Ko stoji iza brojnih ubistava, koja do danas nisu razriješena i zašto se o tome ćuti?
Politička ubistva - Foto: RTRS
Politička ubistvaFoto: RTRS

Ubistva, pokušaji ubistava, misteriozne smrti... Ovo je samo dio priče o onima koji su ubijeni u Sarajevu, a koji su imali šta da kažu o ratnoj ili kriminalnoj istoriji jednog ili više bošnjačkih klanova u Sarajevu.

Nestajali su jedan po jedan. Svi slučajevi ostali su neriješeni.

- Ostalo je nerazjašnjeno ko su njihovi nalogodavci. Gori od tih zločinaca su samo oni koji su naređivali i planirali te zločine - kaže Edin Garaplija, bivši pripadnik SDB-a tzv. RBiH.

Slučaj Јoze Leutara takođe nema epilog. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu vodilo je istragu protiv šest lica- svi Hrvati. Pokušaj je bio da se istraga usmjeri ka Anti Јelaviću i odvede u potpuno pogrešnom pravcu, ali nije uspio.
Tužilaštva i sudovi bježe od ovog predmeta.

- Primjer su Oleg Čavka, Božo Mihajlović koji su vodili istrage, koji sve to znaju, ali uprkos tome nije podignuta optužnica - kaže advokat Faruk Balijagić.

Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora AID-a, bio je u vezi sa nekoliko tajnih službi-Irana , CIA, Hrvatske. Ubijen je u septembru 1996. godine. Dosije o njegovom ubistvu je podebeo, sadrži više od 600 dokumenata. Nema istrage koju Tužilaštvo nije vodilo- bez rezultata.