latinica  ћирилица
17/03/2017 |  07:45 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Cvijanović: Srpska za dogovor o svim pitanjima Reformske agende (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Sarajevu da je zadovoljna učinkom Republike Srpske u sprovođenju Reformske agende, ali da nije zadovoljna cjelokupnim odnosom prema sprovođenju reformi.
Sarajevo - Reformska agenda - sastanak - Foto: RTRS
Sarajevo - Reformska agenda - sastanakFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da je današnji sastanak u Sarajevu sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom, predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i ambasadorom SAD u Sarajevu Morin Kormak, bila dobra prilika "za analizu dokle se došlo sa sprovođenjem Reformske agende i obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/".

"Zadovoljna sam činjenicom da smo u Republici Srpskoj završno sa 20. decembrom ispunili ono što je bilo predviđeno za ovaj period. Uradili smo sve obaveze koje proističu iz Reformske agende i Pisma namjere", istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je u BiH potrebno promijeniti pristup reformama, odnosno potrebno je mnogo više raditi, a manje pričati.

"Postaje degutantno kako pričamo da smo za reforme, a kad izađemo na praktičan teren, ne možemo da sprovedemo određene stvari", rekla je Cvijanovićeva, ocijenivši da je to ključno.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska do sada ispunila 55 odsto svojih obaveza iz Reformske agende - sve iz 2016. godine, te započela aktivnosti koje se odnose na 2017. i 2018. godinu.

"Mislim da je u Federaciji BiH /FBiH/ to nekih 36 odsto, a u Savjetu ministara nekih 43 odsto", rekla je Cvijanovićeva, navodeći da je na Savjetu ministara BiH značajno manji obim poslova iz Reformske agende.

Prema njenim riječima, bez interakcije između različitih nivoa vlasti, posebno entiteta i njihovog usaglašavanja, ne mogu se očekivati konkretni rezultati.

"Dobro je da svi radimo zajedno na agendi, ali nisam zadovoljna odnosom koji pokazujemo u sprovođenju - dakle opstrukcija ukupnog sistema", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo odnosom dva entiteta u sprovođenju Reformske agende, naglasivši da su suštinski poslovi upravo na entitetima.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska prva u BiH počela da usaglašava zakonska rješenja, jer shvata koliko je važno da tako nešto postoji, te da je Vlada Srpske sa riječi prešla na konkretne aktivnosti kada su upitanju reforme.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da reforme u BiH treba da prate i investicije, posebno u putnu infrastrukturu.

Suština današnjeg sastanka, prema njegovim riječima, bile su reforme, investicije i zapošljavanje.

ZVIZDIĆ: UZ REFORME POVEĆATI INVESTICIЈE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je na današnjem sastanku u Sarajevu o sprovođenju Reformske agende insistirao da uz reforme bude povećan obim investicija, ističući da je BiH posebno zainteresovana za izgradnju puteva.

Zvizdić je rekao da su reforme, investicije i zapošljavanje bile suština sastanka na kojem su bili predstavnici vlasti u BiH, EU i međunarodnih finansijskih institucija.

On je izrazio opredjeljenje za nastavak sprovođenja reformi i dalji ekonomski razvoj.

"Ono na čemu sam posebno insistirao i posebno podvukao, jeste da uz reforme dođe do povećanja obima investicija. To znači da ta dva procesa moraju ići paralelno, kako proces reformi u svim važnijim sektorima, tako i investicije u one sektore koji su važni za BiH", rekao je Zvizdić novinarima.

On je istakao da je BiH posebno zainteresovana da gradi puteve, izrazivši očekivanje da bi takvi projekti gradnje infrastrukture mogli biti brzo realizovani nakon što budu odobreni na predstojećem Samitu EU i zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

"U skladu sa našim ugovorom sa Svjetskom bankom u iznosu od 750 miliona dolara, što se tiče Savjeta ministara BiH veći dio treba da bude usmjeren u podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju ljudi", istakao je Zvizdić.

Kad je riječ o izgradnji putne infrastrukture, predsjedavajući Savjeta ministara BiH očekuje da bi ove godine u tu svrhu moglo biti uloženo 300 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, obraćajući se novinarima nakon sastanka o sprovođenju Reforske agende sa predstavnicima EU i međunarodnih finansijskih institucija, rekao je da bi se mart 2017. godine mogao proglasiti "mjesecom prisustva regiona i Evrope u BiH".

On je podsjetio da je početkom mjeseca BiH posjetila visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, a juče i danas komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Јohanes Han, kao i predsjednici vlada zapadnog Balkana.

"Mi to doživljavamo kao aktivnosti podrške BiH na putu ka stabilnosti i reformi te putu ka EU. Danas je glavna tema bila reforma, odnosno analiza urađenog, utvrđivanje poteškoća i šta je neophodno kako bi se pomoglo njihovom sprovođenju", rekao je Novalić.

HAN: OČEKUЈEMO ODGOVORE NA UPITNIK DO ЈULA

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han rekao je da je potrebno održati pozitivan momenat u reformskom procesu i očekuje da do jula BiH dostavi odgovor na upitnik Evropske komisije u skladu sa neformalno dogovorenom dinamikom.

Nakon sastanka o Reformskoj agendi u Sarajevu, Han je novinarima rekao da je neophodno da se vide konkretni rezultati, jer se vrlo često reforme percipiraju kao bolne.

"Ne možete odmah preko noći vidjeti rezultate. Želimo građanima pokazati koje su to konkretne mogućnosti, posljedice i brzo ostvarivi konkretni rezultati reformi", rekao je Han.

On je rekao da su među tim rezultatima i usvajanje Pravilnika o cijeni lijekova, što je omogućilo smanjivanje cijena lijekova za 10 do 20 odsto, ali i povećanje broja registrovanih poslovnih subjekata jačanjem privatnog sektora malih i srednjih preduzeća, te povećanje industrijskih parametara i izvoza u 2016. godini.

Prema njegovim riječima, to su prvi konkretni koraci prema kojima građani vide da se stvari mijenjaju, i na tome se mora nastaviti raditi.

"U entitetima je povećano zaduživanje kod banaka za 10 odsto zahvaljujući manjim kamatnim stopama. Sve je to bitno jer će stimulisati ekonomiju i reformski put generalno", rekao je Han.

Komesar Han je naglasio da su razgovarali i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ o sprovođenju mjera iz aranžmana kako bi se obezbijedila blagovremena naredna tranša sredstava, ali i da se održi pozitivan zamah koji je BiH ostvarila u proteklim mjesecima.

On je rekao da je neophodno da, pored izvršnih vlasti, i parlamenti urade svoj dio posla u sprovođenju reformi.

Han je zahvalio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću za organizaciju jučerašnjeg skupa tri mjeseca uoči Samita EU - zapadni Balkan u Trstu kako bi bili obezbijeđeni konkretniji elementi zajedničkog tržišta.

On je naglasio da su tokom sastanka razgovarali o stimulisanju ekonomije, unapređenju poslovnog okruženja, te uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će poslovnim subjektima pružiti bolje mogućnosti za poslovanje.

Han je podsjetio da je protekle sedmice održana sjednica Evropskog savjeta, te da je nedvosmisleno ponovljena podrška zemalja članica EU kada je riječ o pristupanju svih zemalja zapadnog Balkana Uniji.

"Trebalo je vremena da se vrati fokus Unije na ovo pitanje. Veoma je važno imati stabilnost u ovom regionu, koja se može ostvariti samo ako postoji jasna evropska perspektiva, pod uslovom da postoji opredjeljenje svih", poručio je Han.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark podsjetio je da je Reformska agenda usaglašena prije dvadesetak mjeseci i izrazio zadovoljstvo što današnjem sastanku prisustvovali predstavnici MMF-a, EBRD-a i Svjetske banke.

Izvor: SRNA