latinica  ћирилица
17/03/2017 |  08:54 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

SDA uz pomoć šest tužilaca proizvodi afere u BiH (VIDEO)

SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić započeli su kampanju protiv pravosuđa u kojem je kao posebna meta označeno Tužilaštvo BiH kako bi pokušali vratiti uticaj na pravosuđe koji im je do sada garantovao bezbjednost od krivičnog progona i omogućavao pokretanje istraga i krivičnih postupaka protiv političkih i ideoloških protivnika.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

Tvrdi to izvor Glasa Srpske blizak Tužilaštvu BiH i dodaje da je SDA u tu instituciju instalirala nekoliko tužilaca za specijalne zadatke.

- SDA i Mektić započeli su kampanju populističkom pričom o neefikasnosti borbe protiv korupcije i nekakvom haosu i pod maskom reformi pokušavaju da vrate uticaj na pravosuđe. Ne čude tako snažni napadi SDA na Tužilaštvo BiH i  pravosuđe u cjelini, jer je ta stranka dobrim dijelom izgubilsa i još gubi snažno oružje. Zato nastoji da makar zadrži ostatke svojih kadrova u pravosuđu i ministra Mektića koji je u ovoj situaciji poslužio SDA kao ruka kojom kestenje pokušava izvaditi iz vatre, navodi sagovornik Glasa Srpske.

Uticaj najjače bošnjačke stranke na pravosuđe počeo je da slabi odlaskom Meddžide Kreso sa pozicije predsjednice Suda BiH i suspenzijom glavnog tužioca Gorana Salihovića i njegovog zamjenika i šefa posebnog odjela za organizovani kriminal u Tužilaštvu BiH Bože Mihajlovića, te otvaranjem disciplinskih i krivičnih postupaka protiv tužilaca.

- Slabljenje uticaja SDA u pravosuđu počelo je odlaskom Meddžide Kreso, koja je imala redsovnu komunikaciju sa Mektićem i neuspjelim pokušajem da za njenog nasljednika bude imenovan njoj i SDA blizak kadar. SDA je 12 godina vladavine Kreso iskoristio za pretvaranje Suda BiH u oružje za obračun sa ideološkim i političkim neistomišljenicima. Dok nije počeo da joj pada uticaj, Kreso je iskoristila uticaj na bivšeg predsjednika VSTS BiH i aktuelnog sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Milorada Novkovića da u pravosudne institucije na nivou BiH instalira garnituru odanih kadrova SDA okupljenih oko nje i tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare čiji je brat Aljoša u rukovodstvu SDA i ministar unutrašnjih poslova FBiH, a rođak Denis Zvizdić predsjedacajući Savjeta ministara BiH, navodi sagovornik Glasa Srpske.

Linijom Kreso-Novković-Čampara u Tužilaštvu BiH je doveden javnosti do sada nepoznat i neafirmisan tužilački kadar Mirza Hukeljić, DŽermin Pašić i Sena Uzunović.

- Oni su priključeni davno instalisanim uzdanicama SDA BOži Mihajloviću i Miroslavu Markoviću, koji od srpskog imaju samo ime i prezime, a u stvari su u potpunosti lojalni SDA. Ta stranka ih je dovela na te pozicije u startu pravosudne reforme i iskoristili srpsku kvotu sebi odanim kadrovima. Čampara, Hukeljić i Pašić uglavnom su zaduženi da kroz isfabrikovane koruptivne afere pokušaju kriminalizovati vlast Republike Srpske. Mihajlović je korišćen najčešće za koruptivne afere protiv političkih protivnika u FBiH i davanje prividne multinacionalnosti u istragama i postupcima protiv funkcionera iz Srpske. Za delikatne političke optužnice najčešće je bio korišćen Marković iza čijeg imena i prezimena je zamaskirana politička pozadina cijelog slučaja u režiji SDA, objašnjava sagovornik Glasa Srpske.

U javnost je nedavno iscurila informacija o neformalnim sastancima tužilaca Tužilaštva BiH sa Mektićem, a to jje potom potvrdila i vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić. Ona je istakla da je jedan tužilac prijavljen disciplinski zbog uticaja na predmet u kojem se pojavljuje Mektić i da su dvojica tužilaca priznala da su se neformalno sastajala sa ministrom.

- Radi se upravo u tužiocima Hukeljiću i Pašiću, koji su bez ijedne formalne odluke suspendovanog glavnog tužioca, iako su izabrani u odjel za ratne zločine, prebačeni u posebni odjel za organizovani kriminal i korupciju. Tu su odmah zaduženi predmeti koji se uglavnom odnose na politički establišment Republike Srpske. Ti tužioci su i ranije redovno održavali neformalne kontakte sa Mektićem, bez znanja i odobrenja glavnog tužioca, rekao je sagovornik Glasa.

Mektić raskrinkan

Dragan Mektić kao funkcioner izvršne vlasti ne bi tebalo da ima saznanja iz otvorenih predmeta koje vodi Tužilaštvo BiH.

- Imajući u vidu kakve je informacije iznosio iz Tužilaštva BiH jasno je zbog čega i na koji način su pokretani veliki predmeti i afere o kojima Mektić voli da govori. Sada je jasno i kako je Mektić dolazio do pouzdanih informacija iz Tužilaštva BiH kojima se hvalio, kaže izvor iz Glasa Srpske.

Izvor: Glas Srpske