latinica  ћирилица
17/03/2017 |  10:36 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Drecun: Hapšenje Haradinaja je igra za podizanje rejtinga na izborima

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je Ramuš Haradinaj znao da će biti uhapšen u Francuskoj i da je to učinio da bi podigao rejting svoje stranke na izborima i izbjegao da se nađe na optužnici specijalnog suda za zločine terorističke OVK.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Drecun je istakao da "ljudi iz kruga Haradinajevog klana vrše ozbiljne pripreme za njegov povratak, jer su sigurni da će najkasnije sredinom aprila biti pušten na slobodu".

On je za TV "Pink" rekao da u prilog zaključku da je riječ o namještenoj igri govori više elemenata i ukazao da je Haradinaj mogao da ode u Švajcarsku, ali da je namjerno otišao u Francusku, "jer je znao da tamo mora da bude lišen slobode".

Drecun je dodao da Kadri Veselji, šef ilegalne obavještajne službe ŠIK Hašima Tačija, ima veoma dobre veze sa pojedincima u francuskim obavještajnim strukturama.

On je naglasio da Haradinaj tokom ovog postupka daje veoma vatrene izjave, predstavlja se kao nacionalni albanski junak i žrtva političkog progona Srbije, ali da je "notorni zločinac".

Haradinaj, kako je istakao Drecun, koristi period zabrane napuštanja Francuske da intenzivno formira svoje stranačke odbore po albanskoj dijaspori u zapadnoj Evropi i raste mu popularnost.

"Meni se čini da je priča napravljena u dogovoru sa Tačijem, da se sve ovo odigra da se njemu podigne rejting na izborima, da Haradinajeva i Tačijeva stranka dobiju dovoljan rezultat da izbace Isu Mustafu, odnosno Demokratski savez Kosova i evo OVK u potpunosti na vlasti, a onda im je to najbolja brana da se ne nađu na optužnici specijalnog suda", zaključio je Drecun.

Nekadašnji komandant terorističke OVK Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Sud u Kolmaru je 12. januara odlučio da Haradinaj konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji pokrenuta je 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Izvor: Srna