latinica  ћирилица
17/03/2017 |  11:48 | Autor: RTRS

Mihajlović: Želimo da gradimo auto-put Beograd - Sarajevo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija spremna za projekat gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, ali da "unutar BiH moraju da se dogovore o trasi".
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Odgovarajući na pitanje novinara koji se konkretno radovi mogu očekivati nakon samita u Sarajevu, ona je rekla da će se svakako graditi auto-put Niš-Priština, a da Srbija želi da gradi i auto-put Beograd-Sarajevo.

Ona je dodala da Srbija radi i na povezivanju sa Bugarskom i Grčkom putnim koridorima i prugama.

"Za nas je jako važan taj železnički koridor od Grčke do Budimpešte. Naša pozicija je centralna i mi smo svesni da od takvog infrastrukturnog povezivanja zavisi stabilnost celog regiona i na tome posvećemo radimo", rekla je Mihajlovićeva u beogradskom hotelu "Kraun plaza", gde je otvorila konferenciju "Zdrave žene Srbije - preventivna medicina".

Prema njenim riječima, projektna dokumentacija za auto-put od Niša do Merdara u dužini od 77 kilometara biće završena do ljeta, a radovi na izgradnji bi mogli da počnu veće sljedeće godine.

"Završava se projektno-tehnička dokumentacija tokom leta, što finansira evropski Fond za zapadni Balkan. Verujem da će u Trstu ove godine razgovarati predstavnici vlada sa EU o načinima finansiranja", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da će Srbija brzo završiti eksproprijaciju zemljišta.

"Ako se završi dokumentacija polovinom ove godine i ako uđemo u modele finansiranja gradnja bi mogla da počne naredne godine", rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Srna