latinica  ћирилица
17/03/2017 |  14:03 ⇒ 18/03/2017 | 08:51 | Autor: RTRS

Dodik: Sa Vučićem imam najbolje moguće odnose (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ima najbolje moguće odnose i da su do sada realizovali mnoge značajne projekte.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

"Sa premijerom Srbije imam najbolje moguće odnose, i za vrijeme koliko je on premijer Srbije, a ja predsjednik Republike Srpske realizovali smo mnoge projekte značajne za Srpsku i Srbiju. Često razgovaramo i često se srećemo tako da nam za jedan kvalitetan sastanak nije potrebno mnogo vremena", naveo je Dodik.

On je rekao da je jasno kakva je namjera onih koji pokušavaju da omalovaže taj odnos i komunikaciju njega i Vučića, i da to ne treba posebno obrazlagati.

"Nisam portparol premijera Vučića i neću kao neki da govorim u njegovo ime, niti da obrazlažem njegovu politiku. Pitajte njega da li sam persona non grata u Srbiji i kakav je njegov odnos prema Republici Srpskoj i njenom predsjedniku. Ono što ja mogu da posvjedočim je da Vučića ne treba moliti da posveti pažnju Srpskoj", napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je poseban odnos prema Srpskoj u vrhu prioriteta politike koju vodi Vlada Srbije.

Dodik je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih faktora stabilnosti u regionu, a da je njen premijer Aleksandar Vučić pozicioniran kao lider od koga EU i međunarodni faktori i velike sile upravo očekuju da doprinese toj stabilnosti.

Dodik je rekao da i Srpskoj odgovaraju stabilizacija i mir.

"I Srbija nama takva odgovara. Stabilna i jaka Srbija, i ekonomski i politički, pa i bezbjednosno, jeste ono što mi želimo da vidimo. Mi nemamo nijedan problem da podržimo ono što vidimo i u Srbiji i kod Vučića. Podrška Vučiću kod nas nije upitna", istakao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li će podržati Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

On je naglasio da nikada nije imao bolje odnose sa Vučićem, a da je još važnije to što Srpska i Srbija imaju sve bolje odnose i saradnju.

"O referendumu jesmo imali različite pozicije, ali nismo prestali da razgovaramo. Potvrda dejtonske strukture i teritorijalnog integriteta BiH za nas nije upitna i ona je sasvim logična", rekao je Dodik sinoć za Fejs TV.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, podsjetio je na Vučićeve riječi da će poštivati sve što se u BiH dogovori, ali bez majorizacije bilo koga.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je "Dodik persona non grata u Srbiji", predsjednik Srpske je rekao da njegova jačina proizilazi, kao i kod svakog demokratski izabranog predsjednika, iz izbora i izbornog rezultata, odnosno volje građana.

"Iza mene u posljednjih 10 godina uvijek stoji izborna pobjeda, i na opštim, i na lokalnim izborima. Јa svoj legitimitet ne moram da dokazujem. Vjerujem da ćemo i na narednim opštim izborima pobijediti", poručio je Dodik.

Izvor: RTRS/SRNA